Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sluňákov zahalila Ladovská zima

Sluňákov zahalila Ladovská zima

Když Jaromír Nohavica poprvé zahrál a také živě natočil písničku Ladovská zima, stal se z ní okamžitě hit. Písničkář chtěl lidem zpříjemnit krutou zimu v únoru 2006. Za pár dní si ji z jeho internetových stránek stáhlo 63000 lidí.

O mnoho let dříve vytvořil malíř Josef Lada na svých obrázcích „bez stínů“ zimní venkovskou idylu, která je dodnes v povědomí lidí jako symbol české zimní krajiny, dětských radovánek na sněhu a také Vánoc. Právě proto se setkali pracovníci Sluňákova a Musea umění a při přípravě výstavy věnované dílu Josefa Lady vymysleli její doplnění programem pro rodiče s dětmi na Sluňákově v obci Horka nad Moravou.

V sobotu ráno zaplnily nízkoenergetický dům Sluňákova nejprve Ladovy obrázky a ty doplnily výtvarné práce dětí s Ldovými motivy ze základní školy v Horce nad Moravou.

V průběhu dne pak navštívilo mlžným zimním sluncem ozářený areál Sluňákova 120 dětí a 172 dospělých. Všichni přítomní si užívali opravdu typické Ladovy zimy. Děti radostně přebíhaly mezi stanovišti, které pro ně připravili pracovníci Sluňákova a dobrovolníci. Ve zlatnictví vyráběly prstýnky, náramky a náušnice, U chytráka vyplnily kvíz o Josefu Ladovi vymyšlený klubem důchodců v obci. U sýkorek se seznámily s dřevěnými hrami, hračkami a hlavolamy od firmy Dřevos z Loučen. V pernikářství zdobily slané těsto, a také malovaly, zpívaly a bavily se. O malíři Ladovi a jeho obrázcích vykládal známý znalec hanácké krajiny a jejích památek pan Ján Kadlec a jeho slova oživila cimbálová muzika.

Velký úspěch sklidila zejména venkovní zastavení. Děti bruslily s přítomným vodníkem na sluňákovském rybníku. Kvalitní led připravili dobrovolníci od brzkého rána radlicemi, když se nezdařil pokus obětavého pana Sedláčka z Horky stáhnout sníh traktorem. Děti, které neměly brusle, se koulovaly a klouzaly se na skluzavce. Na svazích zemního valu před nízkoenergetickým domem pak děti lyžovaly na historických lyžích, sáňkovaly a jezdily na igelitových pytlích naplněných slámou. Ladu také evokovaly hloučky rodičů s dětmi při společném opékání „hadů“ z mouky, vody, kvasnic a soli.

Nadšené rodiny pak odcházely domů s plakáty, omalovánkami a drobnými předměty, byli také bohatší o informace o třídění odpadu v Olomouci poskytnuté odborem životního prostředí Magistrátu města Olomouce.  

Dalších sto lidí se večer zúčastnilo tancovačky plné masek z Ladových říkadel a obrázků. K tanci všem hrála skupina Marshall Malinovsky (dříve Čevabčiči) a cimbálová muzika Tož Tak. Půlnoční vyznání a troubení ponocného doplnila světelnou ohňovou produkcí skupina historického šermu Domini Liberi Olomucenses. Až do rána se lidé skvěle bavili a kupodivu spokojeně pojídali voňavé jitrnice, guláš, klobásky a uzené. Zabíjačková, kupodivu ne-vegetariánská, hostina utišila žaludky přítomných natolik, že se na Ladovu  pověstnou hospodskou rvačku nedostalo.

 

Michal Bartoš

13. ledna 2009

Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů