Pátek, 29. března 2024

Kdo se zazelená, překoná krizi

Kdo se zazelená, překoná krizi
Prosincová Evropská rada přijala plán investovat do oživení evropské ekonomiky až 200 miliard eur. Zároveň schválila klimaticko-energetický balíček. Interpretace obojího v médiích občas vyvolává dojem, že jde o protikladná rozhodnutí. Naopak.

Investice do oživení evropské ekonomiky jsou potřebné, musí ale podpořit vznik dlouhodobě perspektivních pracovních míst. Mají tedy v tomto směru stejný cíl jako balíček. Klíčovými slovy jsou úspory, modernizace, diverzifikace zdrojů a nízkouhlíkové technologie. Českým plánem hospodářské obnovy by měl být jakýsi "Green New Deal".

Od dubna dotujeme úspory

Evropa čelí ve stejný moment třem velkým krizím - finanční, na ni navázané hospodářské a dlouhodobé krizi klimatické. K tomu se na začátku roku přidaly ještě aktuální potíže s dodávkami ruského plynu přes Ukrajinu. To vše ukazuje ke stejnému řešení.

Česká ekonomika je dobrým příkladem potenciálu energetických úspor. Až 40 % naší současné spotřeby můžeme ušetřit. Především modernizací zastaralých technologií v uhelných elektrárnách, výrazným zefektivněním distribuce elektřiny a využitím efektivnějších technologií v průmyslu. Významnou část energie však můžeme ušetřit mnohem rychleji - investicemi do úspor energie v domácnostech.

Ministerstvo životního prostředí letos v dubnu spustí rozsahem unikátní dotační program právě na podporu investic domácností do úspor - zateplování domů a bytů, výměny oken apod. K dispozici bude už letos na tento program zhruba 10 miliard korun a s dalšími miliardami počítáme pro příští léta. Kromě toho investice do obnovitelných zdrojů i energetických úspor ve veřejném sektoru už více než rok podporuje Operační program životní prostředí. K dnešku už jsme podpořili takové projekty za více než 5,7 miliardy korun.

Masivní investice z prostředků, získaných z prodeje kreditů za ušetřené skleníkové emise, stejně jako z Evropských fondů, pomohou nejen dál snižovat emise CO2, ale také ušetří domácnostem jejich peníze. Sníží se naše závislost na ruském plynu - nebude nutné tolik vytápět, významná část domácností bude využívat obnovitelné (a domácí!) zdroje. Kromě toho vyšší poptávka po úsporných technologiích, izolačních materiálech a obnovitelných zdrojích pomůže zpřístupnit jejich ceny širšímu okruhu zákazníků, ale také vytvoří nová pracovní místa.

Uran je nám na nic

Kromě důrazu na úspory se musíme orientovat i na rozložení energetických zdrojů. Musíme snížit 75% závislost na ruském plynu. Dnes už můžeme využít dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) z Afriky, nesmíme otálet s dostavbou plynovodů South Stream, North Stream a Nabucco. Nesmíme ale přitom zapomínat, že energetickou bilanci netvoří jen centralizované obrovské zdroje. Každý jednotlivý lokální projekt, který využívá biomasu, geotermální energii, slunce nebo vítr, snižuje naši závislost na tom, zda se spolu dohodnou Moskva s Kyjevem.

Jádro řešením opravdu není - veškeré palivo pro naše jaderné elektrárny nakupujeme. Z našeho uranu nedokážeme získat palivo, proto jej pouze prodáváme. Palivové články do Dukovan nakupujeme v Rusku, také Temelín se upravuje na ruské palivo. Stále přitom nevíme, kam s vysoce radioaktivním odpadem. Jaderná zařízení navíc v době narůstajícího terorismu znamenají mnohem vyšší bezpečnostní riziko než kdykoli předtím. Řešením není ani uhlí. S plynovou ani hospodářskou krizí nepřestala existovat změna klimatu, nepřestaly se tenčit uhelné zásoby a nepřestala platit jednoduchá pravda - investice do uhlí se s tržní cenou uhlíku dlouhodobě nevyplatí.

Za ekologii nižší daně

Investovat naopak musíme do nových technologií - ve všech sektorech. V designu výrobků, v energetice, průmyslu... Právě evropský klimatický balíček je prvním krokem k dlouhodobému řešení hospodářské krize. Během českého předsednictví EU i v české vládě se ale budeme zabývat také daňovými úlevami a vytvářením nových pracovních míst ve velmi perspektivním oboru technologií šetrných pro životní prostředí.

Odpovědí na současné krize není zapomenout na jednu z nich. Ale využít každou z nich i všechny společně jako výzvu a šanci pro budoucnost. Příští týden nastoupí do funkce Barack Obama se svým ambiciózním, ale dobře promyšleným plánem na zelenou obnovu amerického hospodářství. Bylo by velmi nešťastné, kdyby Evropa ztratila náskok, který si před USA za Bushovy vlády vytvořila.

AUTOR: Martin Bursík
Autor je místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů