Pátek, 29. března 2024

Zákon o EIA údajně odporuje evropskému právu

Zákon o EIA údajně odporuje evropskému právu

České Budějovice - Český zákon o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (EIA) odporuje evropskému právu. V souvislosti s plánovaným rozšířením Jaderné elektrárny Temelín na to podle nevládních organizací z jihu Čech, Rakouska a Německa upozornila Evropská komise (EK). Zástupci sdružení o tom dnes informovali novináře. Komise už prý jejich stížnost zahrnula do řízení o porušení smlouvy, která řeší nesoulad českého práva s unijní směrnicí.

Právě podle nevyhovující normy by se měl posuzovat záměr dostavby třetího a čtvrtého bloku jihočeské atomové elektrárny. Nevládním organizacím ale současná česká legislativa neumožňuje, aby mohly podat žalobu proti výsledkům posouzení vlivu této stavby na životní prostředí a nechat konečný verdikt přezkoumat nezávislým soudem. Mohou pouze vznést své připomínky, v dalších fázích se už ale odvolávat mohou.

"Naši stížnost komise přijala a bude přezkoumávat otázky slučitelnosti evropského práva s právem v českým. Nejenom v obecné rovině, ale právě s ohledem na povolování jaderných zařízení, konkrétně povolování nového jaderného zdroje v Temelíně," uvedl právní zástupce organizací Martin Šíp.

Sdružení se proto opět chystá vyzvat kabinet, aby nařídil firmě ČEZ stáhnout žádost o proces EIA, který je důležitou součástí k zahájení zvažované dostavby Temelína. S tím se organizace obrátily na členy vlády už začátkem října. Vláda jim tehdy odpověděla, že nemůže ČEZ nic nařizovat a nedostatek vyřeší novela zákona o EIA.

"Teď jsme v situaci, kdy vlastně vláda, která předsedá Evropské unii, jasně porušuje evropské právo," řekl hornorakouský pověřenec pro atomová zařízení Radko Pavlovec. ČEZ tvrdí, že k záměru dostavby dělá pouze administrativní kroky a drží se platné legislativy.

"V procesu EIA jsme pouze žadateli, jako každý jiný subjekt v ČR se řídíme platnými zákony. Podle stejného zákona postupují všechny subjekty v ČR," řekla ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Eva Nováková. Český zákon upravující EIA je podle Novákové jedním z nejzdlouhavějších. Například proces schvalování jaderné elektrárny ve francouzském Flamanville trval necelé dva roky včetně procesu EIA. ČEZ v optimistické variantě odhaduje celý proces zhruba na šest let.

Návrh novely zákona o posuzování vlivů na životního prostředí, která má umožnit účastníkům řízení požádat soud o přezkoumání posudku, projednala vláda v září. Normu, kterou připravilo ministerstvo životního prostředí, nyní posuzují poslanci v druhém čtení. "Snažíme se, aby byla novela přijata. V tom případě se bude vztahovat i k posuzování rozšíření Temelína," řekl ČTK mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Zdůraznil, že posuzování běží podle platné legislativy a úřad neměl možnost žádost společnosti ČEZ nepřijmout.

"Posuzování je přeshraniční, takže přijímáme připomínky i německé a rakouské veřejnosti, všechny budou vypořádány," konstatoval.

"Komise nám potvrdila, že i když novela zákona nebude přijata, my máme možnost se před vnitrostátními soudy domáhat přímého účinku směrnice a domáhat se soudního přezkumu závěru EIA," dodal Šíp.

Týdeník Ekonom na svých webových stránkách informoval, že ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) připravuje do vlády novou státní energetickou koncepci. Její pracovní verze počítá mimo jiné se vzrůstem podílu výroby elektřiny z jádra už roku 2030 z dnešní třetiny na zhruba polovinu. Stavbu dalších jaderných bloků v Česku nepřímo doporučuje závěrečná zpráva nezávislé energetické komise. Její členové měli vypracovat dlouhodobou prognózu vývoje energetiky do roku 2030 a 2050. Programové prohlášení vlády ovšem z podnětu zelených obsahuje závazek výstavbu nových jaderných bloků zmrazit.

Pavlovec dnes zopakoval, že postoj Rakouska k dostavbě Temelína je stále negativní. Každé další jaderné zařízení je podle něj vnímáno jako zvýšení rizika v regionu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů