Pátek, 19. dubna 2024

Hygienici byli znovu ve Vesci, hluk z děl nepřekročí 45 decibelů

Hygienici byli znovu ve Vesci, hluk z děl nepřekročí 45 decibelů

Hygienici měřili v úterý ve 23:00 znovu hluk ze sněhových děl v běžeckém areálu pro mistrovství světa v klasickém lyžování ve Vesci, na který si stěžují obyvatelé z okolních domů. Noční hluk ve venkovním prostoru před domy nepřekročí ani tentokrát hranici 45 decibelů, přesné výsledky budou pravděpodobně v pátek, řekl ČTK ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta.

Občanské sdružení Náš Vesec požadovalo, aby pořadatelé mistrovství světa okamžitě zastavili zasněžování tratí. "Limit pro venkovní hluk je podle zákona 40 decibelů. Ve Vesci jsme povolili 45 decibelů. Ani za takového venkovního hluku však nepřekročí hluk v místnostech nejvyšší možnou hranici 30 decibelů," uvedl Valenta.

Podle Valenty mírně přivřené běžné okno utlumí venkovní hluk nejméně o 15 decibelů, zavřené okno o 20 až 30 decibelů. Záleží na tom, z jak kvalitního materiálu je vyrobeno.

"Pořadatelé mistrovství světa za námi nejdříve přišli s požadavkem, že by pro noční hluk ve venkovním prostoru potřebovali výjimku na 60 decibelů. S tím jsme nesouhlasili a upozornili jsme je, že by jim hrozil zákaz zasněžování. Nakonec přijali taková opatření, aby hluk ze sněhových děl snížili. Stanovených 45 decibelů připouští Světová zdravotnická organizace," prohlásil Valenta.

Při prvním měření 27. prosince hygienici zjistili ve Vesci noční venkovní hluk 41,3 decibelu. Naměřili ho dva metry od domu, nacházejícího se nejblíže k zasněžovacímu systému. "Hluk ve venkovním prostoru do 45 decibelů neohrožuje lidské zdraví," dodal Valenta.

Ve Vesci jsou prý hlučná a tichá děla

Podle mluvčího mistrovství světa Zdeňka Soudného fungují ve Vesci takzvaná tichá a hlučná děla. "S občanským sdružením jsme v kontaktu a tichá děla rozmisťujeme směrem k obytné zóně, hlučná děla dáváme na odlehlá místa," uvedl. Požadavek občanského sdružení, aby se zasněžovalo jenom ve dne, není pro pořadatele MS přijatelný.

"Bydlíme ve Vesci docela daleko od běžeckých tratí. V noci, kdy město utichne, se šíří směrem od sněhových děl zvuk, jako když bzučí elektrika v rozvodné skříni. Ve dne žádný hluk z areálu pro mistrovství světa neslyšíme," řekla ČTK obyvatelka Vesce Iva Maderová.

Mistrovství světa se uskuteční od 18. února do 1. března. Sněhová děla a tyče nastříkala ve Vesci již přes 70.000 krychlových metrů technického sněhu. V areálu ho leží tolik, že by stačil na pokrytí okruhů vrstvou vysokou přibližně tři čtvrtě metru. Zasněžovací systém pracuje od 25. prosince téměř nepřetržitě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů