Pátek, 29. března 2024

Benešovská radnice rozšíří skládku v Přibyšicích

Benešovská radnice rozšíří skládku v Přibyšicích
Benešovská radnice připravuje rozšíření skládky komunálního odpadu v Přibyšicích. Bude to stát 28,5 milionu korun. Kromě toho město plánuje koupit zařízení za 5,5 milionu korun, které by ze skládky odvedlo vznikající plyny, řekl ČTK starosta Petr Kouba.
    Přibyšická skládka se rychle plní a město se snaží prodloužit její životnost. Plánuje proto uložený materiál částečně odtěžit a plochu pro ukládání odpadu rozšířit.
    K prodloužení životnosti skládky by měla přispět i nová technologie, kterou v nejbližších měsících uvede na skládce do provozu česko-rakouská společnost Bio Servis. Jde o takzvanou anaerobní digesci, kdy biologicky rozložitelné látky budou kvasit v nádržích s pomocí speciálních bakterií za teploty asi 55 stupňů, vznikající bioplyn se přemění na elektrickou energii, která půjde do sítě. Tuhý produkt vzniklý kvašením se zkompostuje. Vytříděné plasty a papír se předají k recyklaci a na skládku půjde jen nevyužitelný odpad. Zařízení denně zpracuje až 110 tun organického odpadu.
    Podle starosty se díky nové technologii sníží množství odpadu vyvezeného na skládku o více než 60 procent. Klesnou tím i náklady na skládkování. Skládka se totiž nachází na pozemcích Neveklova, jemuž Benešov platí za každou tunu uloženého odpadu 600 korun. Město zároveň splní podmínky nového zákona o odpadech, který předepisuje snížení skládkování biologicky rozložitelných odpadů.
    Bio Servis je společným podnikem Technických služeb Benešov a IuT Czech, což je česká pobočka rakouské firmy Innovation und Technik. Vkladem Benešova do společného podniku jsou pozemky pro technologii a potřebné množství odpadu. IuT Czech, která má 65procentní podíl, vloží do partnerství know-how, vlastní kapitál a zajistí financování. Náklady na investici jsou kolem 200 milionů korun.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů