Sobota, 20. dubna 2024

Kanada chce zařadit lední medvědy mezi ohrožené druhy

Kanada chce zařadit lední medvědy mezi ohrožené druhy
Kanadští vědci mají v úmyslu zařadit lední medvědy na seznam ohrožených druhů, ale nemohou se shodnout s domorodými obyvateli Arktidy na skutečném zdravotním a populačním stavu těchto zvířat. Organizace zabývající se životním prostředím chtějí podle agentury Reuters chránit lední medvědy v Kanadě před lovem a změnami klimatu. Arktidští Inuité, kteří jsou na ledních medvědech závislí pro své živobytí, však tvrdí, že populace těchto zvířat je v lepším stavu, než si vědci uvědomují.
    "Chceme propojit tradiční vědomosti Inuitů s vědeckými znalostmi," uvedl na jednání o ledních medvědech ve Winnipegu kanadský ministr životního prostředí Jim Prentice.
    Kanadská vláda řadí lední medvědy mezi druhy zvířat, jejichž populační stav je znepokojivý. Ekologové však namítají, že by lední medvědi měli být klasifikováni jako ohrožení, aby mohli být lépe chráněni.
    Inuité jsou tradičními lovci medvědů. Nyní často pracují jako průvodci sportovním lovcům a medvědi jsou tedy klíčovým zdrojem jejich příjmů. Namítají, že lední medvědy je třeba chránit, nemusí být však zařazeni mezi ohrožené druhy.
    Průzkum amerických vědců z roku 2007 naznačil, že do roku 2050 by vzhledem ke klimatickým změnám mohly zmizet dvě třetiny ledních medvědů ve světě. Prentice dodal, že problém s těmito zvířaty se týká jak ochránců přírody, tak domorodých obyvatel, a všichni se budou muset na jejich ochraně podílet společně.
    V Kanadě žijí zhruba dvě třetiny z celkových 25.000 ledních medvědů na světě. Další se vyskytují ve Spojených státech na Aljašce, kde byli na seznam ohrožených druhů zařazeni loni, a v Grónsku jsou chráněni od roku 2006. Lední medvědi žijí také v Rusku, kde jsou chráněni již více než padesát let, v roce 2007 ale povolila ruská vláda omezený lov těchto šelem obyvatelům Čukotky.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů