Úterý, 16. dubna 2024

Tající promrzlá zemina láme vodovodní potrubí jako sirky

Tající promrzlá zemina láme vodovodní potrubí jako sirky

Hradec Králové - Poruchové čety vodárenské společnosti Královéhradecká provozní teď nevědí, kam dřív skočit. Vzhledem k oteplení po silných mrazech je poruch na vodovodním řadu na Hradecku habaděj.

Platilo to o závěru uplynulého týdne i v pondělí. „Jen o víkendu, kdy došlo k prvnímu mírnému oteplování, jsme řešili více než jednu desítku poruch“ sdělil technický ředitel Královéhradecké provozní Tomáš Hosa. Nejvíc poruch podle něho bylo hlášeno v Chlumci nad Cidlinou, ale potíže se vyskytly také v Novém Bydžově nebo v Hradci Králové. Podle mluvčí vodárenské firmy Veroniky Bergrové byl uplynulý víkend z pohledu poruch nejhorším od začátku zimy.

Ani v pondělí nebyla situace o moc lepší. Kromě dokončování oprav z víkendu přijal dispečink v noci na pondělí informaci o poruše na litinovém vodovodním potrubí v Tomkově ulici v historickém jádru Hradce Králové. Kvůli ní zůstalo bez dodávek vody zhruba třicet domů. Podobně na tom byla po dobu opravy poruchy také část Hrubínovy ulice v Labské Kotlině 2, kde vodárny musely zajistit náhradní zásobování vodou i pro místní mateřskou školu a rehabilitační centrum.

Nynější ráz počasí je pro havárie na vodovodním vedení jako dělaný. Oteplování promrzlé půdy totiž způsobuje její pohyby, které vyvíjí tlak na potrubí, které praská.

Likvidace poruch je pro firmu, která dodává pitnou vodu téměř 150 tisícům obyvatel, denním chlebem. Ročně na své náklady opraví více než pět set havárií na vodovodní síti a bezmála stejný počet na kanalizační síti.

Hodně bylo v lednu rovněž případů zamrznutí vodoměrů. „Velmi častou příčinou je například zapomenuté otevřené okno místnosti, ve které je vodoměr umístěn,“ řekla Veronika Bergrová.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů