Úterý, 16. dubna 2024

Mapování velkých šelem v CHKO Beskydy

Mapování velkých šelem v CHKO Beskydy

Podobně jako v předešlých letech organizuje Správa CHKO Beskydy na konci února mapování výskytu velkých šelem v CHKO Beskydy a srdečně zve všechny zájemce. Tato tradiční akce je příležitostí dozvědět se něco více o vlcích, rysech a medvědech, Beskydech, ale i sejít se s lidmi podobných zájmů. Hlavním cílem je ovšem sběr zoologických dat na území přes 1000km2 v relativně krátkém čase.

Hlavní termín „sčítání“ je ve čtvrtek 26. a pátek 27. února 2009, kdy počítáme především s kolegy z jiných pracovišť ochrany přírody. Ostatní dobrovolníci budou pokračovat v sobotu 28. února a v neděli 1. března 2009. V případě nepříznivého počasí (trvalé sněžení, déšť) bude provedeno v jednom ze dvou náhradních termínů (o týden nebo dva později). 

Ve středu 25. února od 18 hodin proběhne na Správě CHKO Beskydy v Rožnově p.R. úvodní školení a rozdělení tras. Účastníci minulých mapování, kteří budou chtít projít „svojí“ trasu a sdělí nám to předem, mohou vyrazit rovnou do terénu – tj. bez cesty do Rožnova – podklady jim zašleme poštou. 

Zájemci mohou kontaktovat, nejlépe do 31. ledna 2009, koordinátorku mapování RNDr. Danu Bartošovou (dana.bartosova@nature.cz, tel.  571 654 293  kl. 23,  607 837 854 ). Každý se účastní na vlastní nebezpečí, veškeré cestovní náklady příp. ubytování si účastníci hradí sami. Zájemcům o jednoduché a levné ubytování (ve spacáku) jej pomůžeme zajistit.

Mapování se uskuteční i v případě, že v Beskydech nebude souvislá sněhová pokrývka - za této situace budou sledovány stopy v blátě. Bude-li dostatek sněhu, doporučujeme vzít si s sebou lyže nebo sněžnice - před akcí upřesníme. Doporučujeme, aby každá mapovací skupina měla přístroj  GPS.

Zdroj:Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů