Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kde je kompost, tam to žije!

Kde je kompost, tam to žije!

Naučit se třídit odpad není těžké, a tak se to učí již děti na prvním stupni základních škol. Že i bioodpad pozná každý prvňák, dokazovaly děti při programu „Kde je kompost, tam to žije!“, kterým v minulém roce prošlo 3053 dětí z 31 pražských základních škol. Dvouhodinový výukový program, který podpořil Magistrát hl. m. Prahy, vytvořili a vedli lektoři občanského sdružení Ekodomov. Patnácti školám také mohl Ekodomov díky podpoře Magistátu hl. m. Prahy věnovat vermikompostér.


Vermikompostér pro zpracování biologicky rozložitelného odpadu za pomoci žížal, který je možno použít i v domácnosti, kanceláři či ve škole.

Aby děti věděly, co je to vermikompostér, k čemu je dobrý a jak se o něj starat, musí se nejdřív mnoho věcí naučit. Během programu nejdříve děti zjišťují, proč je dobré kompostovat. Na příběhu Aničky, která se proměnila v jablíčko, si mohou uvědomit, že jediným způsobem, jak se mohou živiny z jablíčka dostat zpět k jabloni, je kompostování. „Co by se stalo, pokud byste vyhodily ohryzek do odpadkového koše na směsný odpad?“, ptá se dětí lektorka. „Šel by do popelnice.“ „Odvezli by ho popeláři.“ „Skončil by ve spalovně nebo na skládce“, překřikují se děti. „Máte pravdu, nikdy by se zpět k jabloni nedostal“, chválí je lektorka. Potom se děti učí třídit odpad do barevných kontejnerů. Říct co patří do modrého, žlutého a zeleného kontejneru, to dokáže téměř každý žák, ale hnědé popelnice na bioodpad znají pouze děti z některých částí Prahy, kde se již v současné době bioodpad sváží. Po absolvování programu „Kde je kompost, tam to žije!“ už vědí všechny děti, že až budou stát hnědé kontejnery i u nich v ulici, budou do nich dávat zbytky ovoce, zeleniny, uschlé květiny i sáčky od čaje.

Na konci programu přinese lektorka dětem velkou černou krabici. Co to asi je? Děti hádají, že je to domeček. A mají pravdu. Je to vermikompostér, domeček ve kterém žijí žížaly. Děti se o ně nyní budou ve škole starat a krmit je a ony jim za to zpracují jejich bioodpad na kompost plný živin, který pak děti použijí třeba při přesazování květin, které mají ve třídách.

Kompostování pomocí žížal, tzv. vermikompostování, využívá schopnosti žížal přeměňovat rostlinné zbytky na velmi kvalitní organické hnojivo - vermikompost. Tento způsob kompostování ocení lidé, kteří nemají vlastní zahradu, na které by mohli kompostovat. Vermikompostér lze umístit na chodbu, na balkón, do garáže, kuchyně nebo do třídy ve škole či do kanceláře a kompostovat v něm bioologicky rozložitelný odpad.

Žížaly zvládnou ve školách zpracovat pouze malou část biologicky rozložitelného odpadu, a tak si mnoho škol na zahradách staví komposty a pořizuje kompostéry, do kterých ukládá listí a trávu ze školní zahrady a někde i odpad, který mají děti ze svačin. Tím školy dokazují, že i ve městech se dá kompostovat a že to zvládnou i malé děti.

Bližší informace: Magdalena Férová, magdalena.ferova(at)ekodomov.cz,                739 5...       


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů