GMO podporuje ekologii
Před světovým zemědělstvím stojí nelehký úkol. V roce 2050 překročí počet
obyvatel Země devět miliard a všechny bude nezbytné nasytit. Přitom je nutné
redukovat dopady pěstování plodin a chovu zvířat na životní prostředí.
Zemědělství patří k velkým producentům skleníkových plynů. Pole a pastviny
zabírají 40 procent zemského povrchu a jejich zavlažování zhltne 70 procent z
celkové roční spotřeby vody.
Zpráva, kterou vydala American Farm Bureau Federation, zní slibně. Při pěstování
základních zemědělských plodin spotřebují současní američtí farmáři méně půdy,
vody a energie, než kolik pro stejnou sklizeň potřebovali před 20 lety.
Dnešní americké zemědělství těží z pěstování geneticky modifikovaných plodin,
které jsou odolné ke škůdcům a snášejí jednodušší ošetření herbicidy. U
kukuřice, sóji a bavlníku se podařilo srazit spotřebu energie na polovinu,
množství vody na závlahy se snížilo o 35 procent a emise oxidu uhličitého klesly
o třetinu.
Tento pozitivní trend minul pěstování pšenice, kde je pěstování geneticky
modifikovaných odrůd v počátcích.
Před světovým zemědělstvím stojí nelehký úkol. V roce 2050 překročí počet obyvatel Země devět miliard a všechny bude nezbytné nasytit. Přitom je nutné redukovat dopady pěstování plodin a chovu zvířat na životní prostředí. Zemědělství patří k velkým producentům skleníkových plynů. Pole a pastviny zabírají 40 procent zemského povrchu a jejich zavlažování zhltne 70 procent z celkové roční spotřeby vody.
Zpráva, kterou vydala American Farm Bureau Federation, zní slibně. Při pěstování základních zemědělských plodin spotřebují současní američtí farmáři méně půdy, vody a energie, než kolik pro stejnou sklizeň potřebovali před 20 lety.
Dnešní americké zemědělství těží z pěstování geneticky modifikovaných plodin, které jsou odolné ke škůdcům a snášejí jednodušší ošetření herbicidy. U kukuřice, sóji a bavlníku se podařilo srazit spotřebu energie na polovinu, množství vody na závlahy se snížilo o 35 procent a emise oxidu uhličitého klesly o třetinu.
Tento pozitivní trend minul pěstování pšenice, kde je pěstování geneticky modifikovaných odrůd v počátcích.
Zpráva, kterou vydala American Farm Bureau Federation, zní slibně. Při pěstování základních zemědělských plodin spotřebují současní američtí farmáři méně půdy, vody a energie, než kolik pro stejnou sklizeň potřebovali před 20 lety.
Dnešní americké zemědělství těží z pěstování geneticky modifikovaných plodin, které jsou odolné ke škůdcům a snášejí jednodušší ošetření herbicidy. U kukuřice, sóji a bavlníku se podařilo srazit spotřebu energie na polovinu, množství vody na závlahy se snížilo o 35 procent a emise oxidu uhličitého klesly o třetinu.
Tento pozitivní trend minul pěstování pšenice, kde je pěstování geneticky modifikovaných odrůd v počátcích.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích