Čtvrtek, 28. března 2024

Pardubický kraj se znovu vrací k plánu výstavby spalovny odpadů

Pardubický kraj se znovu vrací k plánu výstavby spalovny odpadů

Pardubice - Nové vedení Pardubického kraje se začíná znovu zabývat myšlenkou na výstavbu velké spalovny komunálního odpadu, která by sloužila i pro sousední Královéhradecký kraj. V minulosti se tento plán nepodařilo prosadit v Opatovicích nad Labem na Pardubicku, proto předchozí vedení kraje zvažovalo jako náhradní lokalitu Chvaletice v témže okrese. Místo se však ještě může změnit, řekl ČTK krajský radní Jan Tichý (ČSSD).

"Umístění ve Chvaleticích by bylo výhodné, je to vážně míněná lokalita. Chceme však nechat zpracovat vyhledávací studii, která by měla posoudit i další možné umístění," uvedl Tichý. O výstavbě spalovny jednal kraj už vloni s Elektrárnou Chvaletice, teplo získané spalováním odpadů by mohlo být využito s pomocí jejích rozvodů k vytápění okolních obcí a firem.

Podle původního záměru by mělo zařízení v první fázi likvidovat 96 000 tun komunálního odpadu ročně a produkovat 30 000 tun popílku a škváry, ve druhé etapě spalovat až dvojnásobné množství.

Odpůrci spalovny projektu vytýkají to, že by zbrzdil dobře nastartovaný systém sběru, třídění a využívání druhotných surovin a produkoval by toxickou škváru, popílek a další jedovaté zplodiny s rakovinotvornými účinky. Navíc poukazují na vysoké náklady na výstavbu, které by šly podle nich lépe využít na alternativní zpracování odpadu. Spalovna měla stát původně v areálu Elektrárny Opatovice, kraji se však nepodařilo dohodnout se s jejím vlastníkem na nájemních podmínkách. Záměr také narážel na silný odpor veřejnosti a ekologických organizací, při dvou protestních peticích se v rozmezí tří let sešlo přes 10 000 podpisů. Lidé ze sousedních Opatovic a Čeperky v referendech výstavbu spalovny zamítli a zakázali svým radnicím se projektu účastnit.

"Spalovna je progresivní způsob likvidace odpadu. Měli bychom zájem, aby tady takové zařízení stálo," uvedl Tichý. Skládkování podle něj není dlouhodobě únosné. Nedaleko Chvaletic je rozsáhlá skládka odpadu, podle Tichého by jej spalovna mohla postupně likvidovat.

O pokračování záměru chce Pardubický kraj jednat s Královéhradeckým krajem a magistráty Pardubic a Hradce Králové. Kapacitu spalovny by nebylo možné bez účasti velkých měst naplnit. Pro rozhodování by měla být před vlastním projektem zpracována studie proveditelnosti. Náklady na výstavbu se odhadují zhruba na dvě miliardy korun. "Bez dotace z Evropské unie je to ale neprůchodné," míní Tichý.

Radnice Hradce Králové vznik zařízení dlouhodobě odmítala, nyní čeká, s čím Pardubický kraj přijde. "Dřívější záměr byl amatérsky zpracován, proto jsme s ním zásadně nesouhlasili. Nezohledňoval financování, dodávky odpadů a provozní náklady včetně plateb za emise. Náš postoj se nezměnil, jednat ale budeme dál," řekla ČTK Pavla Finfrlová, náměstkyně královéhradeckého primátora, do jejíž agendy spadá i životní prostředí. Studie proveditelnosti by podle ní měla zhodnotit, nakolik může likvidaci odpadu pomoci důsledná recyklace či jiné využití, a vyčíslit náklady jednotlivých variant.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů