Středa, 24. dubna 2024

Třídění bioodpadu se v České Lípě osvědčilo, proto se rozšíří

Třídění bioodpadu se v České Lípě osvědčilo, proto se rozšíří

Česká Lípa - Třídění biologického odpadu, které loni v dubnu zkušebně zavedli v České Lípě, se osvědčilo. Zájem lidí je velký, proto se ještě letos systém rozšíří do dalších částí města. K současným 250 kontejnerům na tento odpad přibude na jaře dalších 250, řekla dnes mluvčí radnice Kateřina Amrichová. Celkem bylo podle ní při zkušebním provozu svezeno téměř 150 tun biologického odpadu.

Podle ekologů tvoří biologicky rozložitelné odpady zhruba 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, zatím však většinou končí na skládkách či ve spalovnách. Radnice v České Lípě chce jeho separací snížit náklady na likvidaci komunálního odpadu. To se sice kvůli malému počtu nádob a vyšším nákladům na dopravu nepodařilo, přesto radnice hodnotí projekt jako úspěšný. "Ověřili jsme reálnou možnost zavedení samostatného sběru a likvidace biologicky rozložitelného odpadu z domácností v okrajových částech města se zástavbou rodinných domů," řekla starostka Hana Moudrá.

Třídění biologického odpadu ve městě zatím přišlo na 545.000 korun, 200.000 korun zaplatilo město z vlastního rozpočtu, zbylé peníze poskytl Liberecký kraj z programu podpory nakládání s odpady. Další rozšíření systému bude už ale radnice financovat z vlastních prostředků, dodala Amrichová.

Česká Lípa není v Libereckém kraji jediným městem, které bioodpady třídí. Loni v srpnu toto třídení zavedli také v Semilech, kde rozmístili 45 nádob na největších sídlištích. "Systém se osvědčil, proto se rozšíří do dalších částí města," řekl starosta Jan Farský. V Semilech chce radnice biologický odpad sbírat hlavně na sídlištích, obyvatelům rodinných domů chce nabídnout kompostéry. Město navíc připravuje výstavbu vlastní kompostárny, na níž chce získat dotace z evropských fondů.

Zdroj: http://www.tvrtm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů