Čtvrtek, 28. března 2024

Vodopády Iguazú: když voda mizí v bráně pekel

Vodopády Iguazú: když voda mizí v bráně pekel

V místech, kde kalně hnědé vody jihoamerické řeky Iguazú překonávají ostrý okraj Brazilské vysočiny, můžete spatřit jeden z nejúžasnějších přírodních spektáklů na Zemi. Vodopády Iguazú, zasazené do podmanivé scenerie nekonečných tropických lesů, jsou po právu zapsány na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.

Vodopády Iguazú: když voda mizí v bráně pekel

Bohatá fauna a flora. Okolí vodopádů je porostlé hustými tropickými lesy, které jsou domovem mnoha vzácných druhů zvířat i rostlin

Velká voda na hranicích

Podívanou jménem Cataratas del Iguazú (portugalsky Iguaçu) tvoří sled několika desítek dílčích vodopádů, kterými padá voda do hloubky 60 až 82 metrů. Dohromady vytvářejí nepravidelně lomenou vodopádovou hranu skoro tři kilometry dlouhou. Okolí vodopádů je porostlé hustými tropickými lesy, které jsou domovem mnoha vzácných druhů zvířat i rostlin: tapíra či ocelota nejspíš nespatříte, ale mezi běžné a nikoli stydlivé obyvatele okolí vodopádů patří například nosáli či tukani a skoro určitě budete procházet hejny pestrobarevných motýlů.

Ale hlavním lákadlem je tady přece jen padající voda. Vodopády můžete spatřit z desítek různých vyhlídek a pokaždé to bude trochu jiná perspektiva. Ani přístup není složitý, ač řeka tu tvoří hranici mezi Argentinou a Brazílií. Okolí vodopádů je v obou státech chráněno jako národní park, na turisty tu jsou zvyklí a na ,,Velkou vodu" (tak zní domorodý výklad názvu Iguazú) se lze podívat jak z argentinské, tak i z brazilské strany. Argentině sice patří větší část vodopádů a výhledy tu jsou pestřejší, z brazilské strany se zase dostanete přímo pod obávanou rokli Garganta del Diablo.

Scenerie se u vodopádů Iguazú mění v závislosti na průtoku vody. Při nízkých stavech bývají některé dílčí vodopády vyschlé, za vysokých průtoků zase může být obtížné se k vodě přiblížit na kratší vzdálenost.

Bezedná brána pekel

Budete-li hledat nejpůsobivější část vodopádů, musíte se vydat z argentinské strany více než po kilometr dlouhé lávce zhruba doprostřed přepadové hrany vodopádů. Eroze tu vytvarovala asi 80 metrů hlubokou rokli tvaru úzkého písmene U, do níž ze tří stran s mohutným rachotem přepadává kalná hnědá voda. To je Ďáblův chřtán (španělsky Garganta del Diablo) a slabší povahy se možná raději budou držet trochu zpátky: lomoz padající vody je i za průměrného stavu opravdu ohlušující, navíc budete během pár minut mokří skrz naskrz. Pokud se odvážíte sklonit oko směrem dolů, dna rokle nedohlédnete - vidět jsou jen spousty hřmící vody a vodní tříště. Na tomto místě každý pochopí, proč podle domorodých představ toto mělo být místo, kudy se vchází do pekel.

Když Niagára bledne závistí

Argentinsko-brazilské vodopády se bez jakéhokoli přehánění řadí mezi největší přírodní jevy svého druhu na světě. Na planetě Zemi sice existují vodopády, které jsou mnohem vyšší (venezuelský Salto Angel má dokonce 979 metrů), ovšem při nesrovnatelně menším průtoku. Najde se i pár takových, které Iguazú překonávají objemem padající vody, v takovém případě se však jedná spíše o rychlé katarakty než opravdové vodopády (například Stanleyovy vodopády v Kongu/Zairu). A tak Iguazú má ve světě jediného opravdu důstojného konkurenta: Viktoriiny vodopády na Zambezi. O tom, že mnohem známější Niagarské vodopády se mohou při porovnání s vodopády Iguazú jevit jako nicotné, svědčí i následující příhoda: když vodopády spatřila Eleanor Rooseveltová, manželka amerického prezidenta F. D. Roosevelta, prý ze sebe mimoděk vyrazila: ,,Ubohá Niagára....!". A opravdu: při maximálním stavu vody proteče Niagárou jen asi čtvrtina toho, co padá přes hranu Iguazú.

Rady na cestu

  • Nejpříjemnější teploty panují v zimních měsících (květen až srpen), v tuto dobu ale také padá poměrně málo srážek a vodopády mívají nejméně vody. V létě (prosinec až únor) uvidíte vodopády v plné kráse, ovšem připravte se na vlhké vedro. Základnu s ubytováním hledejte v městě Foz do Iguaçu na brazilské straně. Víza nejsou potřeba.

Iguazú na internetu

Autor je publicista a cestovatel

Zdroj: http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů