Středa, 17. dubna 2024

Nadherná příroda Kanady – možná vezme za své

Nadherná příroda Kanady – možná vezme za své

Alespon to tak zatim je v provincii Alberta, kde se tezi ropa a jeji tezba se zvysuje a to takovym zpusobem, ze nase severoceska hnedouhelna panev by mohla byt ekologickym skanzenem, kam by Greenpeace vodilo navstevniky na prohlidku jak je priroda ziva.

V Alberte se tezi ropa z asfaltovych pisku a to je velice narocna tezba z hlediska dalsich prirodnich zdroju, ktere musi jit stranou, at jiz lesy nebo voda a zver. Kanada, zda se byvala synonymem zeme prirodnich kras, ktere si tamni lide udrzuji a jsou na ni hrdi. Ted jsou ale kanadsti politici hrdi na to, ze se jejich zeme stane ropnou velmoci, bude zasedat v OPEC a spolu se Saudy bude nejvyznamnejsim vyvozcem ropy.


Pri tezbe ropy v provincii Alberta se asfaltove pisky musi vytezit z prostor z kterych se musi odstranit stromy, odehnat zver, presunout toky potoku a rek a misto nich nastupuje nadherna mesicni krajina, plna roztodivnych cest pro nakladni vozidla, podel nichz se klikati ropovody a vodovody a plocha, ktera se tak blizko podoba mesicni krajine uz se roztahla na velikost byvale CSSR a stale se zvetsuje. Pri cisteni ropnych pisku, se pouziva voda a to v neuveritelnem mnozstvi a po ocistnem procesu cista ropa odteka ropovodem a spinava toxicka voda zustava v obrovskych jezerech, ktera jsou mrtva, a vodni ptaci, kteri usednou na takovou hladinu uz nikdy nevzletnou.


Nadherna a dlouha reka Athabasca, ktera byla dlouho davana za vzor skvele a ekologicke politice kanadske vlady ted musi dodavat velkou cast sveho bohatstvi nadnarodnim korporacim, ktere zde tezi ropu a je jich tu mnoho, Athabasca uz nema svou vehlasnou cistotu a lide zijici na jejich brezich obcas vylovi ryby, ktere na sobe maji prapodivne novotvary, s kterymi panbuh pri stvoreni urcite nepocital. Je to jasne, je tam ropa a ta je proste nejdulezitejsi, vsechno musi jit stranou i Kanada prislovecne zeme nenarusenych prirodnich kras.

Kanada je velka zeme, a jeste hodne krasnych prirodnich mist ma, ale mozna by stalo za to, aby prinutila velke naftove spolecnosti k vetsimu ekologickemu mysleni a rychlejsi rekultivaci. To by mela byt sance i pro Greenpeace, ale mozna ekologiste radeji lezou na Temelin a nechteji bojovat proti ropnym spolecnostem, potencionalnim sponzorum?


Vladimir Panek
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů