Čtvrtek, 28. března 2024

Nová globální agentura pomůže zlevnit čistou energii a čelit ekonomické krizi

Nová globální agentura pomůže zlevnit čistou energii a čelit ekonomické krizi

Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje energie (IRENA), která dnes vzniká v Bonnu, podle ekologických organizací bude velkým přínosem i pro Českou republiku. Hnutí DUHA a sdružení Calla soudí, že nová agentura pomůže snížit závislost na dovozu paliv i exhalace skleníkových plynů, rozhýbe investice do perspektivních hi-tech odvětví a vytvoří statisíce nových pracovních míst.

Ekologické organizace hlavně očekávají, že koordinovaný mezinárodní výzkum v zeleném odvětví – který agentura bude řídit – pomůže nastartovat inovace, jež ještě více urychlí pokles nákladů na výrobu. Cena čisté energie z obnovitelných zdrojů by tak mohla dramaticky klesnout.

Náklady na výrobu jedné kilowatthodiny větrné elektřiny od konce osmdesátých let klesly na méně než desetinu. Komerční cena solárních fotovoltaických modulů se ze 32 dolarů na každý watt instalovaného výkonu v roce 1979 propadla na 3 dolary v roce 2006.

Ale podle Hnutí DUHA a sdružení Calla je nezbytné, aby vláda i zákonodárci nové technologie dále podporovali také domácí, českou legislativou. Nejdůležitější bude zákon o podpoře zeleného tepla, který by rozhýbal výstavbu výtopen na biomasu, solárních kolektorů a podobných projektů [1].

Podle nezávislé studie, kterou loni publikovaly ekologické organizace a jež se shoduje s výsledky takzvané Pačesovy komise, v České republice lze rozumně vyrábět z obnovitelných zdrojů 171 milionů gigajoulů tepla – tedy asi polovinu současné spotřeby energie k vytápění a ohřívání vody [1]. Je to více, než kolik činí kompletní spotřeba dováženého zemního plynu na vytápění.

Ale Česká republika využívá pouze malou část svých možností. Proto silně zaostává ve výrobě energie z obnovitelných zdrojů za úspěšnými evropskými státy. Zbytečně tak v době ekonomické recese přichází o šanci vytvořit tisíce nových, perspektivních pracovních míst a zvyšuje svou závislost na Rusku.

Už dnes u nás pracují stovky firem, které montují větrné turbíny, solární kolektory nebo kotle na biomasu. Sedmdesát z nich se květnu loňského roku obrátilo na poslance s žádostí o zákon o zeleném teple [3]. Upozornily, že vážná díra v legislativě brání rozvoji nového odvětví.

Smlouva o zřízení agentury IRENA bude dnes (pondělí 26. ledna) podepsána v německém Bonnu zástupci asi stovky států. Českou republiku zastupuje vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík.

Sektor obnovitelných zdrojů energie dnes na světě zaměstnává 2,4 miliony lidí [3].

Martin Mikeska z Hnutí DUHA řekl:

„Mezinárodní agentura pomůže hlavně koordinovat výzkum a vývoj, a rozhýbat tak razantní inovace v zelené energetice. Mohla by především pomoci dále snižovat náklady na výrobu čisté energie, což je klíčové. V posledních letech se to docela daří a ceny doslova letí dolů. Koordinovaný výzkum může tento trend ještě více urychlit. Z masivního rozšíření čistých technologií pak bude těžit i Česká republika. Snížíme závislost na dovozu paliv, účty, jež domácnosti platí za energii, i exhalace skleníkových plynů.“

Edvard Sequens z Cally řekl:

„Je nutné přestat skuhrat, že cíle Evropské unie pro obnovitelné zdroje jsou pro nás nesplnitelné. Naopak je to příležitost, jak posílit moderní průmysl a též energetickou soběstačnost.“

Kontakt:

Martin Mikeska, Hnutí DUHA, telefon 603 780 670, email: martin.mikeska@hnutiduha.cz

Edvard Sequens, Calla, telefon 602 282 399, e-mail: edvard.sequens@calla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů