Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Skupina J&T potvrdila záměr výstavby 25 větrných elektráren u obce Moldava v Krušných horách. Investice do tohoto projektu dosáhne zhruba 2,5 miliardy korun. Větrná farma u Moldavy by měla začít s provozem v roce 2011 a ročně bude vyrábět zhruba 225 mil. kWh elektrické energie. Informoval o tom slovenský server Sme.sk s odvoláním na ředitele komunikace skupiny J&T pro oblast energetiky Martina Maňáka. Záměr skupiny J&T je v současnosti ve fázi posuzování dopadů na životní prostředí u Krajského úřadu Ústeckého kraje. Investor se rozhoduje mezi nákupem strojů s výkonem od 2,3 MW do 3 MW.

Řidiči by koncem letoška měli mít v Česku k dispozici oproti nynějšku téměř dvojnásobný počet plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). V současnosti v Česku funguje 18 stanic CNG, letos se má otevřít 14 nových. Informovala o tom Česká plynárenská unie. Česko ale i tak bude stále zaostávat například za Rakouskem, kde je asi stovka stanic. Vozidla s pohonem na CNG jsou ekologičtější a úspornější než ta klasická. Ale také asi o deset procent dražší. Podle plynařů je investice návratná po ujetí asi 40 000 kilometrů. Zatím jezdí v Česku podle údajů ČPU 1150 vozidel na zemní plyn, z nich osobních a dodávkových aut je asi 750.

Jaroslav Nálevka, ředitel marketingu a PR, AVE CZ odpadové hospodářství
Jaroslav Nálevka nastoupil do společnosti AVE CZ odpadové hospodářství na pozici ředitele marketingu a PR. Vminulosti působil ve společnostech ConocoPhillips jako marketing communication manager pro CEE nebo ve firmě Slovnaft ČR.

Podle významných evropských dodavatelů energetických technologií je modernizace elektrických rozvodných sítí prostřednictvím nových inteligentních technologií zásadní pro zvládnutí cílů energeticko-klimatického balíčku. Inteligentní síť například umožňuje zohlednit toky elektřiny z různých zdrojů a integraci obnovitelných zdrojů. Testy provedené v USA ukázaly, že inteligentní elektroměry mohou snížit spotřebu domácností ve špičce dokonce až o 15%. O nové technologie je zájem zejména v nových členských zemích, které chtějí zvýšit kvalitu dodávek na úroveň běžnou na západě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů