Pátek, 29. března 2024

Lidé ve Zvíkově protihlukovou stěnu nechtějí, investor na ní trvá

Lidé ve Zvíkově protihlukovou stěnu nechtějí, investor na ní trvá
Obyvatelé Zvíkova na Českokrumlovsku od loňského dubna marně protestují proti budované stěně, která je má ochránit před hlukem z modernizované trati z Horního Dvořiště do Českých Budějovic.

Betonová bariéra rozdělí vesnici na dvě části a ochrání pouze jeden trvale obývaný objekt a pár rekreačních chalup, řekli dnes novinářům zástupci obce. Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC), která je investorem stavby, ale tvrdí, že musí vyhovět přísným hlukovým normám a lidé se proti protihlukové stěně mohli vyjádřit včas.

Obyvatelé obce prohlašují, že se o stavbě betonové stěny dozvěděli, až když se začala budovat. "Ve veřejné vyhlášce, kterou jsem podepisoval, bylo jen, že mají rekonstruovat most. Měli podepsané, že mohou užívat pozemky kolem mostu. O nějaké protihlukové stěně se vůbec nejednalo," řekl starosta Zvíkova Jan Ondřich. Podotkl, že na všechny v obci stavba bariéry za desítky milionů korun působí tak, že firma hlavně musí prostavět dotaci z Evropské unie.

SŽDS modernizuje celou trať za více než miliardu korun. "Pro nás je závazné stanovisko krajské hygienické stanice. A to jednoznačně prokázalo, že bez té stěny by tam docházelo ke zvýšení hlukové zátěže," řekl ČTK mluvčí SŽDS Pavel Halla. Doplnil, že firma lidem nabízí kompromis, že část stěny by byla průhledná, ale jiné řešení hygienici nepovolili.

Jediným efektem zhruba devítiměsíčního snažení obyvatel Zvíkova je pozastavení stavby o několik měsíců. V březnu ale začne firma znovu budovat. "V tuto chvíli si chceme stěžovat na ministerstvo dopravy, které je řídícím orgánem programu, z kterého je celý projekt financován. Vidíme v tom asi poslední možnost, jak se snažit domluvit na nějakém schůdném řešení," podotkl Tomáš Zunt, který má v obci chalupu.

Zástupci obce zdůraznili, že stavba ochrání pouze jednoho obyvatele vsi a několik lidí v rekreačních objektech proti hluku z trati, který v součtu trvá přes pět minut denně. Dvousetmetrová zeď ale znehodnotí přilehlé pozemky a čtyřmetrová stěna nepropustí ani dostatek světla do oken domů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů