Středa, 24. dubna 2024

Stále více elektroodpadu končí na recyklačních linkách

Stále více elektroodpadu končí na recyklačních linkách

Předběžné údaje za rok 2008 ukazují, že Česká republika splní svůj závazek zajistit do konce loňského roku, aby se sebraly alespoň 4 kg použitých elektrozařízení na každého obyvatele země. Podle doposud známých dat se u nás loni sebralo 4,3 kg vyřazeného elektrozařízení na občana za rok. „Je to díky zásadně zvýšené aktivitě kolektivních systémů pro zpětný odběr elektrozařízení, díky jejich spolupráci s obcemi a především díky aktivitě občanů, protože jim není lhostejný osud životního prostředí,“ komentoval tento fakt ministr životního prostředí Martin Bursík.

Lidé mohou vyřazené spotřebiče odevzdávat v obecních sběrných dvorech, při nákupech nových spotřebičů v obchodech nebo ve speciálních kontejnerech, které některé kolektivní systémy instalovaly v řadě obcí. Zpětný odběr elektrozařízení z domácností financují na základě zákona o odpadech jejich jednotliví výrobci, většinou prostřednictvím některého z šesti u nás fungujících kolektivních systémů.

Materiálové využití dosahuje u některých elektrozařízení téměř 90 %. Využívají se zejména barevné a drahé kovy, železo, plasty a sklo. V elektrozařízení se však mohou vyskytovat i nebezpečné složky jako například rtuť v zářivkách, olovo ve skle obrazovek a pájkách, kadmium v elektrických kontaktech, šestimocný chrom v chladicích systémech a v protikorozních ochranných vrstvách.

MŽP chystá v novém zákoně o odpadech další zefektivnění sběru vysloužilých elektrospotřebičů. „Našim cílem je co nejvíce přiblížit místa zpětného odběru občanům tak, aby to bylo pro lidi co nejpohodlnější a nejjednodušší,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík. Návrh nového zákona o odpadech zveřejní MŽP v nejbližších týdnech k veřejné diskusi.

Definitivní údaje o zpětném odběru elektroodpadu zveřejní MŽP v březnu, až bude mít k dispozici všechna potřebná data. „Výsledná hodnota může být ještě o něco vyšší, až do ní započítáme i údaje o zařízeních vybraných mimo kolektivní systémy,“ říká ředitelka odboru odpadů MŽP Zdeňka Bubeníková.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů