Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Japonská automobilka přichystala studii pro ženevský autosalon. Nový koncept nese název MiEV Sport Air a chce spojovat vstřícnost k životnímu prostředí s radostí z jízdy.
Mitsubishi neodhalilo kromě náčrtků o studii žádné podrobnosti. Známé je pouze to, že jde o vůz se odendavací průhlednou střechou a že jej pohání elektromotor spolu s akumulátory Li-Ion. Více se dozvíme počátkem března v Ženevě.

Jim Dowle byl designérem McLarenu. Nyní představuje koncept, který bude mít pouze elektrický pohon. Britský roadster bude postaven na podvozku konceptu Project 001. Dowle se při návrhu automobilu inspiroval ve vozech jakými jsou Lancia Stratos nebo Lotus Exige. Automobil by měl zrychlovat z nuly na stovku za 2,9 vteřin, maximální rychlost vozu bude 208 km/h. Hmotnost P1-E je očekávána 1 055 kilogramů. Na jedno nabití automobil ujede 320 km. Elektromotory budou na obou nápravách. Dohromady zajistí výkon 390 koní. Dowle věří, že do roku 2012 vyrobí a prodá pět set vozů.

Finanční krize dolehla na kulturu. Jeden svět chystá na březen už 11. ročník. Mezinárodně ceněná přehlídka pořádaná organizací Člověk v tísni proběhla loni v 29 českých městech za značného zájmu médií i veřejnosti. Přesto do nového ročníku vstupuje bez podpory společností Metrostav a Plzeňský Prazdroj, které byly řadu let hlavními sponzory.
Tým Igora Blaževiče ale nadále festival připravuje a věří, že letošní ročník proběhne úspěšně. V programu nebudou již tradičně chybět filmy věnované aktuálním společenským problémům, včetně finanční a energetické krize či globálního oteplování.

V Moravském krasu bude letos 1. července po dvouleté rekonstrukci otevřena jeskyně Balcarka. Má snad nejbohatší krápníkovou výzdobu ze všech pěti veřejnosti zpřístupněných jeskyní krasu. Krápníky by měly více vyniknout po úpravách, které přijdou na 14 milionů korun. Práce jsou rozsáhlé. Rozšířen byl vstup do jeskyně, upraveny byly i všechny chodníky a odneseny hromady balvanů, které v jeskyni zbyly po starých výzkumech. Speleologové nechali odstranit i část zábradlí, lidé tak budou mít krápníky téměř na dosah. Před zničením od nenechavých turistů je ale bude chránit výstražné zařízení na fotobuňky. Do léta navíc u jeskyně vznikne muzeum věnované historii Balcarky i speleologickým výzkumům.

Vlna popularity všeho, co je tzv. bio, zasáhla také ubytovací byznys - především v německy mluvících zemích. Od Ulrichshof Baby & Kinder rezortu v Bavorském lese až po designový wellness hotel Meersinn na Rujáně - tak rozdílní jsou členové sdružení biohotelů. Obstáli v kontrole podle ekologické vyhlášky EU a svým hostům nabízejí výhradně bioprodukty. Všechno začalo v jedné malé tyrolské horské vísce, ve wellness hotelu Schweitzer na Miemingské plošině, který je prvním biohotelem certifikovaným podle zmíněné vyhlášky. Pozvolna se přidávaly další podniky. Skupina biohotelů v německy mluvícím prostoru má nyní 54 podniků, zhruba 3000 lůžek a více než 1000 spolupracovníků. V současné době existují biohotely v sedmi evropských zemích. Většina z nich se nachází v Německu a Rakousku, některé ve Švýcarsku, Španělsku, Itálii, Irsku a v Alsasku.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů