Sobota, 20. dubna 2024

Hejtman Palas a ministr Bursík se shodli, že je třeba zrušit usnesení kraje o stavbě přehrady

Hejtman Palas a ministr Bursík se shodli, že je třeba zrušit usnesení kraje o stavbě přehrady

OSTRAVA - O ovzduší, odpadech a stavbě přehradě dnes jednal s hejtmanem Moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem (ČSSD) v Ostravě ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).


Na tiskové besedě Bursík uvedl, že především jednal s hejtmanem o novele zákona o ovzduší, která je platná od 1. února. "V Moravskoslezském kraji je osm velkých znečišťovatelů, proti kterým bude muset podle zákona kraj zavést správní řízení. Jsou to třeba Arcelor Mitall, Třinecké železárny, Vítkovice, Dalkia. To jsou podniky, které vypouštějí ročně více než třicet tun emisí lehkého polétavého prachu. Po novele budou muset snížit emise na sedmdesát procent za rok, je přípustný devítiletý odklad, aby mohli postavit příslušná zařízení. Pokud tak neučiní, nařídí jim kraj utlumení výroby. Ovšem právě nyní se to špatně měří, mám zprávy, že velké podniky v Moravskoslezském kraji jedou na 36 až 60 procent," řekl ministr.

Horší to prý bylo při projednávání projektu krajského odpadového centra. "Už s projektem minulého hejtmana Tošenovského jsem nebyl příliš spokojený. Byl založen na vybudování spalovny se státní dotací. Odpadní teplo by odebírala Dalkia do svých rozvodů. Myslím si, že spalovny by měly být komerční projekty. A pak, třídění odpadů je v Moravskoslezské kraji na výrazně nižším stupni, než je jedenadvacetiprocentní republikový průměr, totiž pouhých třináct procent. Řekl jsem hejtmanovi, že nejprve musí být na vysokém stupni třídění odpadů a pak je prosaditelný projekt centrálního odpadového centra se státní dotací vyšší než miliardu korun," sdělil ministr.

Ministr a hejtman se podle Bursíkových slov shodli, že je třeba zrušit krajské usnesení postavit v Nových Heřminovech velkou přehradu místo i ministrem životního prostředí prosazovanou malou variantou s povrchovými úpravami. "Zatím není jasné, kam půjdou lidé z domů, které zaplaví voda. Bursíkovi se prý přihlásilo družstvo, které chce postavit ekologické domy proti proudu Opavy a podnikat v ekologickém zemědělství. Základem všeho musí být zásadní změna územního plánu obce. A ta nemůže být, dokud zastupitelé nebudou znát detailní projekt přehrady a protipovodňových opatření, včetně výše odškodnění a následných investic do zvyšování obecního majetku," řekl starosta Nových Heřminov Radovan Jílka (Nezávislý).

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů