Pátek, 29. března 2024

Stáhněte investice ČEZ ze zahraničí, je jich třeba v Česku, vyzývá Bursík

Stáhněte investice ČEZ ze zahraničí, je jich třeba v Česku, vyzývá Bursík

Jak na krizi? Vicepremiér a šéf Strany zelených ve středu vyzval ke stažení investic elektrárenské skupiny ČEZ ze zahraničí zpět do Česka.

Takto získané zdroje by se měly využít na výstavbu takzvaných inteligentních sítí, měřidel a na náhradu nynějších zdrojů za účinnější. "ČEZ dlouhodobě chce být tygrem střední Evropy, to je hezké, ale my jsme v situaci, kdy potřebujeme investovat doma, potřebujeme vytvářet pracovní příležitostvi v ČR. Každá ekonomika se tak chová," uvedl.

Úkolem vlády podle něj v této souvislosti je vést prostřednictvím dozorčí rady dialog s polostátní firmou, aby přišla s projekty v Česku. "Inteligentní sítě, investice do přenosových sítí. Jsou na to i dotace z evropských programů. Inteligentní měření znamená, že si zákazník může optimalizovat účet, protože může na dálku spouštět spotřebiče."

Podle tiskového mluvčího ČEZ Ladislava Kříže ale současná zahraniční expanze koncernu není v rozporu s jeho domácí činností. "V tomto nejde o omezení prostředků. A že v zahraniční expanzi postupujeme střídmě, dokládá i dnešní krok v Gacku," uvedl Kříž. Elektrárenská skupina ve středu potvrdila, že se stáhne ze společného podniku v srbské části Bosny a Hercegoviny a prodá svůj 51procentní podíl v projektu.

Nižší DPH na úsporné technologie 

Bursík chce zázoveň v rámci boje proti hospodářské krizi prosazovat přeřazení energeticky úsporných technologií, obnovitelných zdrojů a výrobků z recyklovaných materiálů do nižší sazby daně z přidané hodnoty. S návrhem údajně nyní jedná s ministerstvem financí.

Podle vyjádření analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška má snížení DPH v dotčených oblastech větší smysl, než jinde, protože podporuje dlouhodobý cíl efektivnějšího využití přírodních zdrojů. "Návrh bude ovšem nutné přesně vymezit, aby se na něm nesvezly technologie, které k životnímu prostředí šetrné nejsou," uvedl

Zelení dále navrhují větší využívání dřeva ve stavebnictví, podporu úspor energií v domácnostech a recyklačního průmyslu.

O opatřeních v neděli jednala Národní ekonomická rada vlády společně s radou ekonomických ministrů. Podle Bursíka je další debata otázkou nejbližších dní.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů