Úterý, 23. dubna 2024

Ekologický supersport od BMW: podrobnosti

Ekologický supersport od BMW: podrobnosti

Těžko říci, zda za tímto únikem stojí vedení, aby „zvýšilo zájem“, nebo zda se jedná o čin nějakého ziskuchtivého zaměstnance. Každopádně známe nejdůležitější detaily o avizovaném zeleném superautě, které má na starosti stejná divize, jež pustila v minulosti do světa vozy jako BMW Z1 či BMW Z8.

Z dřívějška víme, že BMW nejprve zrušilo projekt supersportu M1, ale po velmi negativních reakcích se rozhodlo projekt vzkřísit aspoň jako ekologicky přátelské a rychlé superauto. Všechny předešlé informace o pohonné jednotce a očekávaných parametrech byly pouze našimi odhady, ale nyní se ukazuje, že jsme se zas tolik nemýlili.

Tajný dokument dokazuje, že ekologický supersport je označen jako Z10 ED a nikoli M1, k jeho pohonu má sloužit dvakrát přeplňovaný šestiválec a hybridní systém a bude vyroben z lehkých materiálů.

BMW prý usilovně pracuje na hybridním systému a hlavně nových bateriích, které jsou mnohem lehčí než současné známé typy. I díky použití hliníkových slitin a karbonových vláken by se měla hmotnost auta udržet pod 1400 kg, což je cílem vývoje. Ani kilogram nevíc nepřipadá v úvahu. V interní zprávě se rovněž hovoří o výkonu 400 koní, což by mohlo znít jako realistická varianta, pokud se spojí síla přibližně 330 koní modifikovaného řadového šestiválce a elektromotoru. Je možné, že BMW použije novou generaci rychlých a efektivních kondenzátorů, jež jsou schopny po krátký čas nahromadit velké množství energie. Zřejmě se bude jednat o systém velmi podobný KERS, který bude BMW-Sauber používat ve formuli 1.

Kdosi z finančního oddělení se prý vyjádřil v tom smyslu, že auto by se nemělo prodávat za více jak 80 000 eur (2 100 000 korun), takže firma na něm rozhodně nebude chtít vydělávat nějaké nehorázné sumy. Spíše to vypadá, že tento projekt bude ztrátový a pouze má demonstrovat schopnosti automobilky na tomto poli.


autoweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů