Úterý, 19. března 2024

Zelení jsou z nejhoršího venku, říká jejich šéf Bursík

Zelení jsou z nejhoršího venku, říká jejich šéf Bursík

Praha - Jako na houpačce jsou v posledních týdnech stranické preference nejmenší vládní strany, zelených.

A podle jejího šéfa Martina Bursíka může další propad způsobit vznik opoziční vnitrostranické platformy, kterou o víkendu založila bývalá 1. místopředsedkyně a ministryně školství Dana Kuchtová.

Agentura Median v prosincovém průzkumu uvedla pro zelené nelichotivý předpoklad, pouhé 2,7 procent stranických preferencí. V lednovém průzkum STEMu to bylo už 5 procent a u CVVM sedm procent hlasů voličů. 

Zelení teď sbírají síly na boj o křesla v Evropském parlamentu, Bursík doufá v zisk dvou mandátů.

"Strana je dle mého názoru z toho nejhoršho venku, teď se hádají jinde," prohlásil Bursík v rozhovoru, který s  ním Aktuálně.cz pořídilo ještě před sobotním vznikem platformy.

A.cz: Zelení se v poslední době pohybují v červených číslech volitelnosti, hranice je pět procent. Přemýšlel jste nad tím, jak tento trend zvrátit?

My si velmi dobře uvědomujeme situaci, ve které jsme. Je úplně jasné, že eurovolby budou určitým testem, jak na tom zelení jsou. Důležité je si říct, kdo je nás volič. Je to nejmladší volič, s tím souvisí liberální vnímání, ochota k reformám a moderním přístupům. Bohužel i menší disciplína s účastí ve volbách. Sypmatie jsem získávali hlavně proto, že jsme se chovali solidně, byli jsme čitelní a neuráželi jsme protivníky.

A.cz: Uvnitř strany to bylo ale trochu jinak. Spory vám výrazně uškodily, i to se v preferencích zrcadlí...

My jsme po bouřlivém odchodu Dany Kuchtové bohužel část toho, o čem mluvím, ztratili. Už přestalo být jasné, jak je to s tou naší ideologií, vstoupil do toho boj o radar. Politicky a vnitrostranicky jsme to významně vyřešili na sjezdu. Střet těch dvou konceptů byl přesvědčivý.

Krajské volby pro nás byly velkou lekcí

A.cz: Ale krajské volby se vám ale nepovedly.

Kraje si tu kampaň vedly samostatně. Řada krajů se distancovala od vedení, podobně jako u ODS. Ukázalo se, že na úrovni krajů ty osobnosti chybí. To není kritika, ale realita. Byl to pro nás velká lekce.

A.cz: Co s tím tedy? Jak chcete posílit a uspět v červnových eurovolbách?

Ondřej Liška a Kateřina Jacques

Pracujeme na určitém konceptu, máme několik výhodných pozic. Například, jsme nejevropštější stranou v České republice, uvědomujeme si, že naši politiku spoluvytváříme i v Bruselu, tím pádem si naši voliči uvědomují význam Evropského parlamentu.

A.cz: Kdo vás bude reprezentovat? Zatím se mluví o poslankyni Kateřine Jacques či europoslanci Milanu Horáčkovi...

Jsou to dvě, tři jména, které testujeme. Realistická varianta je dostat dva poslance, mít tři by bylo dobré. Kandidátky jsou v krajských konferencích stavěné tak, aby tam byla nějaká výrazná osobnost toho kraje, která zaujme a zárověň zaujme spoejním se Stranou zelených. (Další část rozhovoru o taktice zelených pro eurovolby přineseme v dalších dnech...)

Z nejhoršího jsme venku

A.cz: Máte pocit, že se situace ve straně už uklidnila?

Teď tu krizi mají spíše lidovci. Myslím, že my jsme z toho nejhoršího venku. V každé politické straně se uvnitř svádí boj o moc. U nás ve straně bude vždy skupina lidí, kteří budou více fundamentalisté, a druzí více realisté.

A.cz: A pokud jde o obsah zelené politiky?

Tam nemám žádné pochybnosti. Klíčové jsou pro nás klimatické změny, energetická bezpečnost, obnovitelné zdroje.

Poslanecká sněmovna - Zubová a Jakubková

A.cz: Stranu výrazně poškodil spor s dvěma zelenými poslankyněmi, které nakonec opustily poslanecký klub. Pokusíte se tu situaci ještě urovnat?

Já už to neřeším. Ony samy opustily klub, nám to uškodilo a oslabilo nás to. Ony si teď jedou vlastní politiku. Já už vlastně nevím, jak se budou dál chovat, jsou to autonomní poslankyně. (Poslankyně podpořily vznik vnitrostranické platformy Dany Kuchtové - poz. red.)

Zdroj: http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů