Pátek, 19. dubna 2024

MŽP pracuje v certifikovaném systému EMAS

MŽP pracuje v certifikovaném systému EMAS

Srdečně zveme zástupce médií na tiskovou konferenci u příležitosti registrace MŽP v systému EMAS, která se uskuteční v pátek 6. února v 10:00 v budově Ministerstva životního prostředí (Vršovická 65, Praha 10) v tiskové místnosti č. 900 v přízemí budovy.

Tiskové konference se zúčastní a na Vaše dotazy bude odpovídat náměstkyně ministra pro ekonomiku a politiku životního prostředí Rut Bízková a její spolupracovníci, kteří se na zavedení systému EMAS na úřadě nejvíce podíleli – ředitel odboru politiky životního prostředí Pavel Šremer a vedoucí oddělení dobrovolných nástrojů Pavel Růžička.

Systém EMAS, neboli systém environmentálního řízení a auditu (Eco-Management and Audit Scheme), je jedním z dobrovolných nástrojů, kterými mohou organizace, podniky i nepodnikatelské subjekty prokázat svůj aktivní přístup k ochraně životního prostředí. Jedná se o preventivní aktivitu, která má za cíl  uvést do souladu způsob řízení organizace a řešení konkrétních negativních vlivů na životní prostředí. Přínosem zavedení systému EMAS je nejen pozitivní dopad na životní prostředí, ale také např. zkvalitnění systému řízení, zvyšování ekonomických efektů nebo průběžné zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

V nových členských státech EU je v oblasti veřejné správy systém EMAS zaveden pouze v České republice, kde registraci získaly dvě resortní organizace - Ministerstvo životního prostředí a CENIA, česká informační agentura životního prostředí.

V současné době je v Programu EMAS v celé Evropské unii zaregistrováno přes 6 700 organizačních jednotek (v rámci zhruba 4 200 organizací). Více než 200 z nich tvoří orgány a instituce státní a veřejné správy, nejčastěji to jsou městské a obecní úřady.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů