Sobota, 20. dubna 2024

Jak Bursíkovi chutná zelená moc

Jak Bursíkovi chutná zelená moc
Náboženský reformátor Kalvín měl pochopy, kteří po Ženevě kontrolovali, jestli věřící doma nehřeší mlsáním Dnešním bojovníkům za životní prostředí jde rovnou o celou planetu - a tady už si člověk vůbec nemá co vyskakovat.

Nyní to dokazuje Bursíkovo ministerstvo i úvahami nad zákonem o ochraně ovzduší. Sám ministr přiznal na serveru Aktuálně.cz, že tímto se "prolomujeme principem práva na soukromí".

Kšeft pro výrobce kotlů

Oč jde? Jsou vesnice, kde v topné sezoně bývá vzduch srovnatelný s okolím pražské magistrály; protože se tam topí uhlím, proloženým sem tam i nějakou tou PET lahví.

Mohlo by se zdát, že existuje jednoduché řešení: určit paliva, která do domácích topenišť nepatří - a v případě porušení postupovat jako při jakémkoliv jiném přestupku. Zemí, kde se hnědým nekvalitním uhlím topit nesmí, není tak málo.

Jenže Bursíkovo ministerstvo raději vymýšlí zákon, jaký by mu mohl závidět i Fidel Castro. Chtějí povolit jen kotle přesahující určitou účinnost, ať se v nich topí čímkoliv - a nevybíravě to kontrolovat, protože v moderních kotlích s vysokou účinností topit PET lahvemi nejde. Prodejci uhlí se jistě nebudou cítit ukřivděně a půjde o dobrý kšeft i pro výrobce kotlů. Jejich ceny začínají u 50 tisíc a zákon by se týkal okolo půl milionu domácností.

Že se PET lahve spalují obvykle spíš v kamnech důchodců a příjemců sociálních dávek, pánům uniklo. Uvažují sice o dotacích na zateplení domu a snad i na nové kotle, jenže zkušenosti s takzvanou podporou obnovitelných zdrojů už ukázaly, kdo na ně dosáhne. Ti chudí rozhodně ne.

Otevřete! Kontrola!

Hlavní obludnost návrhu je jinde: domácnosti mají navštěvovat revizoři, kteří účinnost kotle zkontrolují v pravidelných intervalech za mastný poplatek. A kdo k daňovému přiznání nepřiloží příslušné potvrzení, zaplatí vyšší daň.

Proč mají revizoři kontrolovat kotle periodicky, když účinnost topenišť s atmosférickým spalováním se nemění? Odpověď je snadná: Aby se víc vybralo a zaměstnalo víc úředníků.

Jak si ale pochopové zelených Kalvínů ověří časté a nezřídka i pravdivé tvrzení, že žádný kotel nemám? Budou mít povolení k domovní prohlídce? Bude kontrola nepřítomnosti kotle probíhat na způsob exekuce? Je vůbec slučitelné s principy svobody, aby stát nařizoval spotřebitelům, kdy musí zahazovat staré výrobky a kupovat nové?

Kdo se bude smát

Není to jediný zelený exces tohoto druhu - známé je jejich úsilí o povinnou náhradu klasických žárovek úspornými.

Když Martin Bursík kdysi okázale projevil nevkus návrhem montovat do hradních lustrů zářivky, mohlo to být jen zábavné. Stále víc se ale ukazuje, že s lidmi, kteří zcizili myšlenky ochrany prostředí kvůli politické moci, moc legrace nebude.

Smát se budou jen úředníci a velkovýrobci, kterým jdou "zelené" zákony na ruku.

jan.novak@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů