Pátek, 19. dubna 2024

Pražané mají možnost říci, co se jim nelíbí na cyklistické dopravě

Pražané mají možnost říci, co se jim nelíbí na cyklistické dopravě

Až do konce února 2009 mají občané Prahy možnost vyjádřit svůj názor na podmínky cyklodopravy v hlavním městě. Internetový dotazník, umístěný na adrese www.kolo-ve-meste.cz, má za cíl zjistit, jaké důvody brání pražským občanům přepravovat se po městě na kole. Iniciátoři průzkumu, tým „advokátů klimatu“ projektu Challenge Europe, navrhnou na základě zjištěných výsledků ve spolupráci s partnerskými organizacemi možná řešení této problematiky. Tuto celoevropskou iniciativu za snížení emisí CO2 vyhlásila v roce 2008 organizace British Council.

Skupina mladých lidí se zájmem o změnu klimatu, kteří se v červnu 2008 zapojili do celoevropského projektu Challenge Europe vyhlášeného organizací British Council, se rozhodla přispět k usnadnění pohybu cyklistů v Praze. Prostřednictvím dotazníku umístěného na stránkách www.kolo-ve-meste.cz zkoumá překážky obyvatel Prahy pro využívání kola jako dopravního prostředku po městě. Mimo jiné zjišťuje, jak často se lidé přepravují na kole, z jakých důvodů nevyužívají kolo častěji a co by jejich cesty na kole usnadnilo. 

Shromážděné odpovědi využijí tzv. „advokáti klimatu“ jako podklad pro návrhy řešení problematiky cyklistické dopravy v hlavním městě. „Našim cílem je podpořit diskuzi o cyklistice jako zdravém a ohleduplném způsobu dopravy po městě a zapojit do ní i širokou pražskou veřejnost,“ říká Alžběta Kundrátová, studentka práv na Masarykově univerzitě v Brně a jedna z „advokátů klimatu“, kteří se rozhodli věnovat právě cyklodopravě v hlavním městě.

Dotazník mohou obyvatelé Prahy a okolí vyplňovat až do konce února. Partnery konceptu „Kolo ve městě“ jsou iniciativy Auto*Mat, NaKole a občanské sdružení Oživení. Podporuje ho i patron projektu Challenge Europe prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc., senátor a profesor UK v oboru ochrany životního prostředí.

Další členové skupiny „advokátů klimatu“ projektu Challenge Europe v České Republice se věnují problematice rozvoje lokální výroby čisté energie, podpoře výstavby pasivních a nízkoenergetických budov a propagaci environmentálně a sociálně příznivého oblečení.

O projektu Challenge Europe

Projekt byl v České republice zahájen v červnu 2008 mezinárodní organizací British Council. Je zaměřen na snížení produkce emisí CO2 a ochranu klimatu. British Council a zástupci partnerských organizací vybrali tým 18 mladých lidí ve věku 18 až 35 let, který podporují v hledání nových způsobů, jak snižovat emise oxidu uhličitého nebo rozvíjet netradiční využití již objevených metod. Tým tzv. „advokátů klimatu“ bude s pomocí odborníků pracovat na vybraných koncepcích řešení problematiky snižování emisí CO2. V celé Evropě se bude více než 200 advokátů podílet na rozvoji zhruba 40ti konkrétních návrhů. Rozpracované koncepty budou představeny na jaře 2009.

Patronem projektu Challenge Europe v České republice se stal prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc., který v současné době působí jako senátor, profesor v oboru ochrany životního prostředí UK, ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK a ředitel Kabinetu environmentálních studií AV ČR a UK.

„Advokáty klimatu“ v jejich úsilí formou konzultací a přístupu k informacím podporují kromě British Council také partnerské organizace projektu Challenge Europe - Nadace Heinricha Bölla, Respekt Institut, Centrum pro dopravu a energetiku a Zemědělská univerzita, Fakulta životního prostředí. Záštitu projektu poskytlo Ministerstvo životního prostředí České republiky.

Více informací o projektu naleznete na internetových stránkách www.britishcouncil.czchallengeeurope.britishcouncil.org.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů