Čtvrtek, 18. dubna 2024

Žádejte peníze na ekoprojekty

Žádejte peníze na ekoprojekty
Podnikatelé a firmy mohou žádat o dotace na ekologické projekty v dotačních programech agentury CzechInvest a ministerstva životního prostředí.

Malým a středním podnikům, které chtějí snížit výdaje za energie či obměnit staré technologie za nové či úspornější, je určen Operační program Eko - energie. O dotaci v tomto programu mohou podnikatelé žádat do 28. února prostřednictvím elektronické aplikace eAccount, www.czechinvest.org, na stránkách agentury CzechInvest. Jejich projekty však musí být z oblasti výroby elektrické energie pomocí alternativních zdrojů. Možnosti čerpání velkých podniků jsou omezené a fyzické osoby žádat vůbec nemohou. Plánovaný objem peněz určených na podporu projektů jsou dvě miliardy korun a dotace na jeden projekt činí pět set tisíc až sto milionů korun.

Jiné dotační možnosti nabízí Státní fond životního prostředí, www.sfzp.cz. V závislosti na charakteru projektu je v nejbližší době možné do 6. března nebo 3. dubna žádat o dotace z Operačního programu Životní prostředí. Ten je zaměřený například na projekty zlepšování kvality ovzduší či snižování emisí. Z fondů EU je pro něj vyčleněno 4,92 miliardy eur. Výše dotace pro jednoho žadatele je individuální. Formulář žádosti lze najít na stránkách Operačního programu životního prostředí, www.opzp.cz. Žádost se podává na krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí podle místa realizace projektu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů