Pátek, 19. dubna 2024

Ve Špindlerově Mlýně vyroste obří skipark

Ve Špindlerově Mlýně vyroste obří skipark

Špindlerův Mlýn dostal od ochranářů rozhodující souhlas k největší investici, jaká se v Krkonoších v posledních letech uskutečnila.

Za půl miliardy chce propojit areály ve Svatém Petru a na Medvědíně a vytvořit jedno středisko s 25 kilometry sjezdovek.

"Špindlerův Mlýn by se měl proměnit v jeden velký, propojený areál. Dole vznikne parkovací dům pro 500 aut," uvedl šéf Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

Jeho firma už má rozjednaný úvěr, který by měl náklady na mamutí akci pokrýt. Podle Berana půjde o největší změnu od doby, kdy se ve Špindlu začalo ve velkém lyžovat. Ekonomická krize podle něho zatím do vyjednávání o penězích nijak nezasáhla.

Špindlerovský areál je jedním z osmdesáti projektů, za něž se postavily krkonošské obce a předložily je ochranářům. Komise Krkonošského národního parku pod vedením lesníka Otakara Schwarze doporučila jednatřicet projektů. Uspěl nejen Špindlerův Mlýn, ale i propojení Pece pod Sněžkou a Velké Úpy a harrachovských svahů s rokytnickými.

Obce musí ještě změnit územní plán a posoudit dopady na životní prostředí. Klíčová je podpora ochranářů, pro něž bude Schwarzova studie "důležitým podkladem pro rozhodování", uvedla mluvčí KRNAP Alena Drahná.

AUTOR: Petra Pospěchová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů