Pátek, 29. března 2024

Sběrny nevědí, co si počít s odpadem

Sběrny nevědí, co si počít s odpadem

Bruntál - Nárůstu černých skládek se obávají městští úředníci. Hospodářská krize ovlivnila i zpracování odpadu, o tuto surovinu je nyní menší zájem, nebo dokonce vůbec žádný.

Lidé dříve dostali za papír ve sběrně zaplaceno, dnes od nich sběrny papír pouze odeberou. Papír tak mohou lidé odevzdat bezplatně například ve sběrně Ritschny na třídě Práce v Bruntále.

Hůře je na tom systém separace odpadu ve městě. Město Bruntál sváží využitelný separovaný odpad do sběrny a třídírny v kasárnách. Dnes zde už musí za uložení suroviny platit, u plastového odpadu je sazba 1,50 Kč za uložený kilogram, u papíru pak 85 haléřů. Lidé i firmy se proto začínají zbavovat odpadů, jak se dá.

Vývoj zatím bohužel dává pesimistickým úvahám za pravdu. Černá skládka vznikla před pár dny na městském pozemku v areálu bývalých kasáren, shodou okolností před třídírnou sběru. Vlastním očím nevěřil majitel bruntálské sběrny surovin Zdeněk Bukovjan. Před bránou objektu se přes noc objevila hromada napůl vytříděného odpadu. Nejednalo se přitom o maličkost. Zdeněk Bukovjan odhaduje, že plastových odpadů bude na hromadě přibližně deset tun. Plasty pocházejí podle nápisů z celé Evropy, od Madridu přes Bern až po Istanbul.

„Ten odpad rozhodně není z jedné domácnosti nebo malé firmičky. Je to vytříděný odpad z třídicí linky.Ty balíky odpovídají jednoduché balíkovací lince, nějakému lisu a přivézt to sem musel kamion. Hned jak se to objevilo, tak jsem to nahlásil policii,“ vysvětlil Zdeněk Bukovjan. „Oznámení jsme obdrželi a případem se zabýváme, řešíme to jako přestupek,“ potvrdila mluvčí bruntálský policistů Ivana Křištofová.

Podle zákona se musí o odstranění černé skládky postarat majitel pozemku, což je v tomto případě město Bruntál „Pokud by se pachatel našel, tak bychom mu samozřejmě nařídili odpad uklidit, přičemž za tento správní delikt by mu hrozila pokuta až do výše tři sta tisíc korun. Pokud se ale pachatel nenajde, čehož se opravdu obávám, tak bude muset město ten nepořádek uklidit na vlastní náklady, což představuje několik desítek tisíc korun,“ sdělil vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadě Bruntál Vladimír Procházka.

Situace s druhotnými surovinami se v poslední době dramaticky změnila. Odborníci tvrdí, že se v tomto oboru zcela zhroutil trh. Negativní roli i zde jednoznačně sehrává světová hospodářská krize. Vytříděné druhotné suroviny se většinou vyvážely k dalšímu zpracování do zemí třetího světa, které teď přestaly suroviny odebírat. Málokdo si například uvědomuje, že plastové láhve z kontejneru v Bruntále končívaly zpravidla až v Číně.

„V této době je nutné, aby zasáhl stát. Bez jeho pomoci nejsme schopni se z této složité situace dostat. Pokud chceme snižovat objem uloženého odpadu na skládkách, bez energetického využití odpadu se neobejdeme. Současná politika tomu ale nepřeje. Nenechte se odradit a třiďte stále víc. Jiná možnost není. Město s dotacemi na třídění odpadů počítá v rozpočtu,“ vysvětlil Vladimír Procházka.
 

Bruntálský a krnovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů