Pátek, 29. března 2024

Malé domácí elektrárny podle ekologů nahradí Temelín

Malé domácí elektrárny podle ekologů nahradí Temelín

Praha - Desetitisíce malých domácích elektráren nahradí jeden Temelín.

Tvrdí to ekologové, kteří chtějí, aby se výrazně rozšířil počet malých energetických zdrojů v domácnostech namísto velkých neekologických elektráren.

„Pokud by všechny domácnosti v České republice měly zdroj elektřiny o výkonu jeden kilowatt, tedy zhruba stejném, jako má jeden hořák na sporáku, byl by celkový instalovaný výkon zhruba čtyři tisíce megawattů. To je více, než součet všech českých jaderných elektráren,“ tvrdí programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Jako energetické zdroje navrhuje například solární panely, místní bioplynové stanice, větrné elektrárny nebo zadržovací nádrže na rybnících. Ty by mohly dodávat elektřinu a teplo malému okruhu domácností v okolí.

Hlavní překážkou je však podle Koteckého v tom, že na to nejsou české rozvodné sítě připravené. Nyní jsou totiž přizpůsobené pro velké centrální elektrárny. To prý může v brzké době vést k velkým výpadkům proudu, takzvaným blackoutům. Některé západní země s tím už mají neblahé zkušenosti.

Publikace poukazuje na řešení
V úterý na tiskové konferenci proto ekologové představili novou publikaci Energie nadosah, která navrhuje řešení a naznačuje jednu z možných cest. „Jde o pokus otevřít v Česku diskuzi o struktuře a organizaci energetiky. Nabízí úplně nový pohled, který je u nás zatím zcela opomíjený. Představujeme koncepci takzvaných inteligentních aktivních sítí, které neslouží jen jednosměrné přepravě elektřiny, ale jsou vhodné právě k propojení těchto malých zdrojů,“ vysvětlil význam nové publikace Kotecký.

Výhody tohoto systému popsal také spoluzakladatel České společnosti pro ekonomiku energetiky Ivan Beneš. „Kromě posílení stability a snížení rizika blackoutů sníží proměna sítí naši závislost na fosilních palivech. Přínosem bude také posilování místních ekonomik. Peníze za teplo či elektřinu zůstanou doma, v regionech vzniknou nová pracovní místa. Tento systém přinese i stabilnější ceny energií nezávislé na nepředvídatelném politickém vývoji v Rusku nebo Perské zálivu,“ řekl Beneš, který se na publikaci podílel.

Vedoucí katedry elektroenergetiky Českého vysokého učení technického Josef Tlustý si ale myslí, že budoucnost je spíš v kombinaci obou systémů. „Nemůžete nahradit milionem zdrojů jeden blok Temelína. Musí se vytvořit vhodný mix malých a velkých zdrojů, které se budou vzájemně doplňovat,“ prohlásil profesor Tlustý a dodal, že v Evropské unii se o tom debatuje už dlouho.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů