Pátek, 19. dubna 2024

Baterie již brzy v novém legislativním kabátě

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/66/EU o bateriích a akumulátorech v brzké době změní legislativní povinnosti výrobců, dovozců a posledních prodejců i v České republice.
Baterie již brzy v novém legislativním kabátě
Jaké hlavní změny můžeme očekávat po definitivním přijetí "implementační" novely zákona o odpadech?

Všechny baterie a a akumulátory se budou z legislativního hlediska dělit do třech skupin - na automobilové, průmyslové nebo přenosné. Pro každou z nich budou platit poněkud jiné požadavky při jejich uvádění na trh i při zajišťování zpětného odběru.

Směrnice EU nově požaduje, aby bylo zakázáno uvádět na trh všechny přenosné baterie a akumulátory, které obsahují více než 0,002 % hmotnostních kadmia. Zákaz se dotkne všech přenosných niklkadmiových akumulátorů s výjimkou těch, které jsou používány v nouzových a poplašných systémech, zdravotnických přístrojích a v bezšňůrových elektrických nástrojích. Používání průmyslových NiCd akumulátorů bude nadále povoleno.

ZNAČENÍ A REGISTRACE

Všechny baterie a akumulátory musí být označeny grafickým symbolem přeškrtnuté popelnice. Pokud budou baterie obsahovat olovo, rtuť nebo kadmium, musí být pod tímto symbolem uvedena chemická značka příslušného kovu. Od září 2010 se předpokládá povinné označení údajem o kapacitě baterií a akumulátorů, dosud však není ujasněn způsob provedení tohoto sporného požadavku.

Všichni výrobci a dovozci se budou muset zaregistrovat nejpozději do 60 dnů od účinnosti novely na ministerstvu životního prostředí. Tuto registraci budou moci provést i prostřednictvím oprávněného provozo-vatele kolektivního systému (ECOBAT). Všichni výrobci budou muset při zpětném odběru přenosných baterií dosáhnout minimální účinnosti 25 % v roce 2012 a 45 % v roce 2016. Pro průmyslové a automobilové baterie minimální kvóty pro jejich sběr stanoveny nejsou. Při recyklaci baterií a akumulátorů musí být dosaženo minimální úrovně jejich materiálového využití: 75 % u niklkadmiových akumulátorů, 65 % u olověných akumulátorů a 50 % u všech ostatních baterií.

DOSTUPNOST V OBCÍCH

Každý výrobce musí zajistit alespoň jedno místo v každé obci s počtem obyvatel nad 1500, kde jsou prodávány baterie jím uvedené na trh. Zároveň je povinen vytvořit místo zpětného odběru u každého prodejce baterií, který o to požádá.

Poslední prodejci přenosných baterií musí zajistit zpětný odběr přímo ve své prodejně, pokud prodejní plocha prodejny přesáhne více než 200 m2. Toto bude platit pro vybrané typy maloobchodních prodejen (potraviny, počítače, telekomunikační zařízení, audio a video zařízení, železářství, barvy, hobby centra, elektrospotřebiče a elektronika, nábytek, svítidla a potřeby pro domácnost, sportovní vybavení, hračky a vybavení pro volný čas, klenoty a hodinky, optická a fotografická zařízení). Ostatní prodejci musí zajistit zpětný odběr baterií, pokud jich ročně prodají více než 2000 kusů nebo 50 kilogramů.

Každá obec, která o to projeví zájem, má právo na uzavření smlouvy o bezplatném zpětném odběru přenosných baterií. Každý subjekt, který bude chtít zajišťovat kolektivní plnění povinností zpětného odběru, bude muset získat od ministerstva životního prostředí oprávnění k provozování takového systému. Navržená legislativa přitom vytváří prostor pro efektivní spolupráci mezi kolektivními systémy při zajištění zpětného odběru baterií vložených do elektrozařízení.

AUTOR: PETR KRATOCHVÍL
ECOBAT
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů