Pátek, 19. dubna 2024

Zářivky do popelnic nepatří

Možností, jak dále zvyšovat zpětný odběr osvětlovacích zařízení, je řada.

Zářivky do popelnic nepatří

Ještě více se zaměřit svými aktivitami na malé obce - a také na Prahu, začít využívat novou kompaktní sběrnou nádobu, dál zahušťovat sběrnou síť, rozšířit své partnerství vánočních stromů do více měst a podpořit větší informovanost občanů o zpětném odběru a následné recyklaci použitých osvětlovacích zařízení.

Taková jsou letošní předsevzetí společnosti EKOLAMP, s. r. o., která je provozovatelem kolektivního systému pro skupinu elektrozařízení č. 5 - osvětlovací zařízení (světelné zdroje, zejména zářivky a výbojky, a svítidla).

Jak minulý týden uvedl ekonom společnosti EKOLAMP Ing. Alexandr Hanousek, loni tento kolektivní systém vybral pro ekologické zpracování na 895 tun osvětlovacích zařízení, což představuje meziroční nárůst více než 24 %. Významná je i skutečnost, že společnost zvýšila počet sběrných míst o bezmála dvě stovky a míra sběru se zvýšila z 27,04 % v roce 2007 na 40,05 % v uplynulém roce. Provozovatel kolektivího systému však i v tomto posledním kritériu míří ještě výše a míru sběru by rád dostal alespoň na úroveň 65 %.

Nyní má EKOLAMP v Česku 1509 sběrných míst. Z toho je 507 sběrných dvorů na území 369 obcí. Dalších více než tisíc sběrných míst tvoří provozovny velkoobchodů, maloobchodů, odpadových firem a konečných uživatelů. Na území 3121 obcí je sběr zajišťován mobilním svozem. Tento kolektivní systém tak pokrývá téměř 83 % obyvatel ČR.

CO UKÁZAL PRŮZKUM

Možností, jak dále zvyšovat zpětný odběr osvětlovacích zařízení, je řada. Například loňský průzkum chování spotřebitelů, který si objednaly kolektivní systémy zpětného odběru ASEKOL, ELEKTROWIN a EKOLAMP, doložil, že obyvatelé Prahy vyhazují zářivky a úsporky do směsného komunálního odpadu téměř dvakrát více než občané v ostatních regionech (v české metropoli loni končilo v popelnicích až 80 % použitých světelných zdrojů).

Přitom vysloužilé zářivky zdaleka nejsou běžným komunálním odpadem. Obsahují totiž malé množství rtuti, která se při rozbití uvolňuje do okolí a může poškodit nejen životní prostředí, ale i lidské zdraví.

Ing. Zuzana Křenková z marketingu společnosti EKOLAMP proto nikoliv náhodou připomíná, že jednou z hlavních priorit zůstává práce s veřejností. Kolektivní systém se připojil ke vzdělávacím aktivitám ČEZ a Pražské energetiky a opět vstoupil do projektů kolem Dne Země. Nejen v obří nákupní galerii na pražském Chodově instaloval speciální sběrné nádoby, ale také v mnoha dalších obchodních centrech po celé republice. Ke zvyšování povědomí veřejnosti o problematice elektroodpadu přispívá například i webová soutěž Rozsvítíme vaše Vánoce nebo ekologické partnerství společnosti EKOLAMP pro vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí.

ZKUŠENOST Z PRAHY 6

Naprosto samostatnou kapitolu v těchto aktivitách představuje pilotní projekt sběru zářivek pro občany Městské části Praha 6, který se uskutečnil loni na podzim. "Naším cílem bylo zjistit, jak nejlépe rozšířit sběrnou síť, aby se i pražské domácnosti ochotněji zapojovaly do recyklace," říká inženýrka Křenková. Sběrné kontejnery byly umístěny v informačních kancelářích úřadu městské části, v obchodech a ve školách. Protože jde o sběr zářivek, které jsou křehké a při nevhodné manipulaci se snadno rozbijí, vstup škol (základních i středních) do projektů tohoto druhu s sebou vždy už dopředu přináší řadu otázek a mnohé nejistoty. "Nakonec se ukázalo, že oslovené školy pilotní projekt přivítaly a že respektovaly určitá pravidla - zejména dohled dospělé osoby u sběrné nádoby. Školy jsou pro nás zajímavé především proto, že žáci a studenti dobře vstřebávají nové informace a jejich prostřednictvím tak máme možnost informovat o sběru a recyklaci i rodiče dětí," vysvětluje inženýrka Křenková.

Součástí pilotního projektu v Městské části Praha 6 byla informační kampaň, která využívala všech možných komunikačních prostředků - časopis městské části, internet a místní internetovou televizi, e-maily, SMS zprávy či informační letáčky.

Inženýrka Křenková shrnuje: "Ukázalo se, že povědomí občanů o našem pilotním projektu dosáhlo téměř 70 %. I proto považujeme pilotní projekt za úspěšný. Navíc obyvatelé Prahy 6 vybrali od září do listopadu obdobné množství úsporných zářivek jako celý Liberec za půl roku. Přiblížením sběrných míst spotřebitelům a intenzivním informováním bylo docíleno zvýšeného sběru světelných zdrojů. Proto chceme tyto získané zkušenosti letos využít nejen v některých dalších částech Prahy, ale i v jiných městech a obcích.

VZKAZ OBCÍM A ŠKOLÁM

Pro starosty a obecní a městské úřady má Ing. Zuzana Křenková následující vzkaz: "Obce, mohou objednat odvoz světelných zdrojů a svítidel přímo ze škol, které zřizují. Tyto odvozy se provádějí podle místních individuálních potřeb a samozřejmě zdarma. Pokud jde o samotné školy a jejich žáky, naše aktivity směřujeme spíš k informačním projektům než k budování sběrné sítě. Ostatně byli bychom rádi, kdyby se téma recyklace elektrozařízení, tedy i zářivek, dostalo do osnov ekologické výchovy. Na našich webových stránkách www.ekolamp.cz jsme zřídili sekci Děti a mládež, kde se žáci mohou zajímavou a hravou formou mnohé dozvědět o sběru a recyklaci osvětlovacích zařízení."

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ


EKOLAMP: Výsledky v letech 2007 a 2008

rok 2007 rok 2008 nárůst v %

recyklace (t) 720 895 24,13

sběrná místa 1320 1509 14,32

míra sběru (%) 27,04 40,05 48,11

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů