Středa, 24. dubna 2024

SMO: Vláda by měla jednat s Evropskou komisí o čistírnách vod

SMO: Vláda by měla jednat s Evropskou komisí o čistírnách vod
Vláda by měla jednat s Evropskou komisí o posunutí termínu, do kterého by obce nad 2000 obyvatel měly splňovat limity pro čistotu vypouštěných odpadních vod. Obce a města nyní musí modernizovat či stavět nové čistírny odpadních vod, desítky z nich však nezvládnou nařízení v termínu splnit. Obce musí mít čističky a kanalizace do konce roku 2010. ČTK a České televizi to dnes řekl předseda Svazu města a obcí (SMO) a europoslanec Oldřich Vlasák.
    "Evropská komise dosud přesně nesdělila, zda to je závazný termín pro spuštění nové čistírny odpadních vod či pro zahájení stavby. Myslím si, že je tam prostor pro jednání," řekl Vlasák. Podle něj má Česká republika stanoven tvrdší termín než okolní státy, a proto existuje prostor pro jednání.
    "Víme, že těch problémů je spousta, města mají potíže s výkupy pozemků, odvoláními občanských iniciativ a proces se může velmi protáhnout," řekl Vlasák. O problému dnes na krajském setkání v Hradci Králové jednali představitelé SMO s více než stovkou zástupců měst a obcí z Královéhradeckého kraje.
    Vážné potíže má například radnice ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku, kde čistírnu odpadních vod provozuje soukromá společnost, se kterou vedení radnice obtížně hledá dohodu o cenách stočného a dalším fungování čistírny. Zařízení již nesplňuje technické požadavky a pro splnění limitů by ji bylo nutné obnovit. "Obtížně se dohodneme na tom, kdo bude čistírnu modernizovat. Proto chceme jít cestou vlastní čistírny odpadních vod," řekl dvorský místostarosta Vasil Biben.
    Podle něj by výstavba nové čistírny mohla stát 180 až 200 milionů korun, radnice věří, že se ji podaří získat dotace. "Máme projekt, změnu územního plánu a připravujeme stavební povolení, ale rozhodně do konce roku 2010 nejsme schopni zařízení postavit," řekl Biben, který odhaduje, že stavba nové čistírny by mohla začít do tří let.
    Dvůr Králové doufá, že se podaří termín oddálit, případně dojednat s úřady zmenšení případných sankcí. Podle SMO by nyní obcím po nesplnění limitů do konce roku 2010 hrozily od České inspekce životního prostředí sankce až do jednoho milionu korun.
    Vláda v polovině ledna odložila plán pro jednání s Evropskou komisí, který by měl zamezit sankcím ze strany Evropské unie v případě, že ČR nestihne dobudovat do konce roku 2010 kanalizace a čistírny odpadních vod. Plán by se měl na jednání kabinetu vrátit koncem února.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů