Pátek, 29. března 2024

Evropské protikrizové balíčky jsou prý málo "zelené"

Evropské protikrizové balíčky jsou prý málo "zelené"
Balíčky pro oživení národních ekonomik sužovaných hospodářskou krizí, které vyhlásily některé země Evropské unie, jsou prý málo "zelené". Státy na pobídky vyčlenily miliardy eur, jen minimum z nich ale bude investováno do klimatických, energetických či environmentálních opatření. Píše o tom dnes server EUobserver, který odkazuje na studii bruselského ekonomického střediska Bruegel a dánský tisk.
    Třináct největších ekonomik v Evropské unii vyhlásilo od počátku září 2008 do 28. ledna letošního roku balíčky pro oživení hospodářství v hodnotě 90 miliard eur, tedy 0,78 procenta jejich HDP. Z této sumy ale jen 1,3 procenta, tedy 1,2 miliardy eur, bude investováno do "zelených" projektů, tedy třeba investicí do ekologických opatření.
    "V energetické a klimatické oblasti by mohlo být uděláno mnohem víc," řekl Jakob von Weizsäker ze zmiňovaného střediska. Balíčky pomoci podle něj odrážejí tradiční a zastaralý způsob, jakým uvažují evropské vlády.
    Jejich hlavní části jsou jakýmsi mixem veřejných investic, například pro obnovy veřejných staveb či dopravních sítí, snižování daní či pomoci určitým skupinám obyvatel, třeba dětem či nezaměstnaným. Prostředky jsou určeny i na pomoc různým druhům průmyslu, například automobilkám.
    "Obrázek je všude stejný. Záchranné balíčky jsou navrženy tak, aby nám vrátily zpět naše staré životy," citoval server švédského profesora Staffana Laestadiuse. "Je to vše o záchraně pracovních míst v automobilovém průmyslu," dodal také.
    Evropský přístup je výrazně odlišný od plánů nové americké administrativy, píše server. Kabinet prezidenta Baracka Obamy hodlá totiž výrazně investovat v příštích deseti letech zejména do rozvoje "zelených" technologií. Zatímco zmiňované evropské země chtějí dát na ekologicky šetrné investice 1,2 miliardy eur (33,4 miliardy korun), balík předložený Obamou americkému Kongresu počítá s 58 miliardami dolarů (1,2 bilionu korun).
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů