Čtvrtek, 28. března 2024

Hořící odpad v Černousích měl být draze odvezen jinam

Hořící odpad v Černousích měl být draze odvezen jinam

Černousy (Liberecko) - Textilní odpady původem z Německa, které dohořívají ve zničené skladové hale v Černousích na Liberecku, se vzňaly pouze dva dny poté, co Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) doporučila majiteli jejich odvoz na jiné místo. Požár se rozhořel v noci na neděli. Česká inspekce životního prostředí přitom ve čtvrtek informovala prokuristu společnosti Recycling Nisa o tom, že by firma měla asi 500 tun textilu převézt do nedaleké Bulovky - Arnoltic, informovala Danuše Hráská z ČIŽP v Liberci.

Do dnešního rána shořely asi tři čtvrtiny odpadu. Dohořívají ještě přibližně metr vysoké hromady textilu. Dým se šíří do osady Ves a obtěžuje zápachem obyvatele i domácí zvířata. Hasiči ho budou přes noc pouze střežit. Hlídací režim zajistí dobrovolný sbor z Respenavy, v úterý ráno pak hasiči oheň dohasí, řekl operační důstojník Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Karel Vaníček. Podle něj se vzhledem k velké ploše, kterou oheň zasáhl, stále objevují nová drobná ohniska.

"Majiteli odpadů v Černousích hrozí pokuta až milion korun kvůli nedostatečnému zajištění budovy. Některé vchody do skladu chránila před proniknutím dovnitř pouze zatlučená prkna. Když jsme odpad v Černousích naposledy kontrolovali, před slisovanými balíky ležely rozhrabané hromady textilu," dodala Hráská. Recycling Nisa musí po likvidaci požáru odstranit ze spáleniště spečené zbytky odpadu. Požár vyšetřují kriminalisté. "Uvítali bychom informace od svědků, kteří si v poslední době všimli v okolí skladovací haly čehokoliv podezřelého," řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Pro textil v Černousích by přestalo být zanedlouho místo, konkurzní správce totiž chystá dražbu skladové haly. Doprava 500 tun odpadu z Černous do 12 kilometrů vzdálených Arnoltic by vyšla draze. "Uložení tuny textilu na skládce vyjde na zhruba 1000 korun," poznamenala Hráská.

V bývalém velkokapacitním teletníku a ocelové kolně v Arnolticích se podle Hráské hrubým odhadem ukrývá 7000 až 7500 tun odpadu - asi 4500 tun tun textilu a zbytek PET láhví. Starosta Bulovky Petr Dušek hovoří dokonce o 10.000 tunách odpadu.

"Přímo uprostřed Arnoltic jsou budovy narvané po střechu textilem a PET láhvemi. Patří firmě Recycling Nisa a obáváme se, aby odpady nezachvátil požár stejně jako v Černousích. Teletník i ocelová kolna stojí přímo uprostřed Arnoltic, kde žije zhruba 300 lidí. Nejbližší rodinný dům dělí od skladů odpadu jenom 50 metrů," řekl Dušek.

Hráská upozornila, že mezi odpadem v Černousích se nacházejí i umělé textilie a do ovzduší uniklo velké množství škodlivin. K požáru zděného skladu o rozloze zhruba 60 krát 30 metrů v Černousích vyjeli hasiči v sobotu po 21:00. Obyvatele okolních obcí obtěžoval štiplavý kouř a odborníci jim doporučili, aby nevětrali a omezili pohyb venku.

Příčina požáru skladu s odpady není zatím známá, hasiči se však přiklánějí k úmyslnému zapálení odpadů. Oheň o obrovské síle roztavil do ruda železná vrata a zdi budovy se rozpadaly žárem. Hasiči museli ochlazovat blízkou trafostanici a nakonec ji nechali odpojit.

Na skládky odpadu dovezeného na Frýdlantsko z Německa upozornili lidé již v roce 2005. Inspektoři životního prostředí objevili na několika místech 3062 tun plastů a 5375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech. Na Frýdlantsku likvidovali hasiči požár uskladněného odpadu naposledy v červenci 2007. V Dolní Řasnici ho tehdy zapálil neznámý žhář. Starosta Černous Josef Konkus čekal požár i ve své obci. "Jen jsem nevěděl, kdy to přijde," prohlásil.

Nákladní auta navezla do Černous textil na přelomu let 2005 až 2006. Firma se později zavázala, že odpady legálně zlikviduje a dostala povolení na jejich uskladnění na tři roky. "Lhůta ještě neuplynula. Odpady ale mizely z Arnoltic velmi pomalu," shrnula Hráská.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů