Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Fanoušci HC Sparta Praha mohou zdarma získat roční permanentní vstupenky na domácí ligové zápasy extraligového týmu, pokud před utkáním Sparty s HC Vítkovice Steel 17. února odevzdají před hlavním vchodem do Tesla Areny jakýkoli vysloužilý elektrospotřebič. Zařadí se tak do soutěže o pět ročních permanentek na příští sezonu a dárkové předměty.

Stejně jako v uplynulých dvanácti letech, i letos Nadace Partnerství spolu s Nadací Charty 77 vyhlašuje soutěž o Cenu Josefa Vavrouška. Jde o ocenění, které může získat ten, kdo se významně zasloužil o zlepšení kvality životního prostředí. Nominace může posílat kdokoliv, nejpozději však do 30. dubna letošního roku. Stačí, když vstoupí na webovou stránku www.nadacepartnerstvi.cz/vavrousek a vyplní elektronický formulář. Inspirací pro udělování ceny byl nadacím bývalý ministr životního prostředí Josef Vavroušek. „Ze své pozice pomáhal prosazovat koncept trvale udržitelného rozvoje v dané oblasti nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy,“ vysvětlil ředitel Nadace Partnersví Miroslav Kundrata.

Jihomoravská metropole jde do boje proti hluku. Brněnská radnice plánuje v příštích letech například uložit lépe tramvajové koleje nebo je přebrušovat. Další komunikace by se měly úplně přebudovat. Obyvatelé některých ulic by se mohli dočkat výměny oken.Změny by měly pomoci nejen lidem, kteří v hlučných ulicích bydlí, ale i podnikatelům. Dnes mnohde nemohou kvůli hlučnosti například stavět. Příkladem je chystaná stavba podzemních garáží poblíž hlavního nádraží.

Společnost AVE CZ Ústí nad Labem patřící do odpadové skupiny AVE CZ koupila část společnosti Deratiz, která se zabývá svozem komunálního a tříděného odpadu. Firmě přibude zhruba 400 zákazníků zejména mezi firmami a živnostníky. Firma Deratiz zajišťovala svoz odpadů na severu Čech v oblasti mezi Mostem a Děčínem. Vlastníkem AVE CZ je rakouská firma Energie AG. Na tuzemském trhu působí pod názvem AVE CZ od roku 2004, nyní zajišťuje odstraňování odpadu pro zhruba 1,2 milionu obyvatel Česka. Zaměstnává přes 1300 lidí a je čtyřkou na českém trhu.

Trhy v Norimberku, kde firma Mattel představila 70 tisíc nových hraček, skončily včera. Tentokrát se nesla přehlídka ve znamení hraček, které jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí.

Německé ekologické zemědělství postupně narůstá. Koncem roku 2007 obhospodařovalo 18 703 podniků 865 300 hektarů.
Ekologické zemědělství v Německu se podle očekávání rozvíjí postupně. K 31. 12. 2007 hospodařilo 18 703 podniků na 865 300 hektarech, což bylo o 4,8 % využívaných ploch více než v předchozím roce. Celkem bylo podle kritérií nařízení EU o ekologické produkci v Německu obhospodařováno 5,1 % zemědělsky využívaných ploch.
V roce 2007 bylo nejvíce ekologicky obhospodařovaných ploch v Bavorsku (152 600 ha), což představovalo 4,7 % z veškerých zemědělsky využívaných ploch. Následovalo Braniborsko (134 000 ha; 10,1 % z celk. ploch), Meklenbursko-Přední Pomořansko (122 100 ha; 9,0 %), Bádensko-Württembersko (92 300 ha; 6,4 %), Dolní Sasko (69 400 ha; 2,7 %), Hesensko (61 500 ha; 7,8 %), Severní Porýní-Vestfálsko (59 900 ha; 4 %), Sasko-Anhaltsko (46 300 ha; 4 %), Šlesvicko-Holštýnsko (35 000 ha; 3,2 %), Durynsko (31 700 ha; 4 %), Sasko (27 000 ha; 2,9 %), Porýní-Falcko (24 800 ha; 3,5 %), Sársko (7 000 ha; 8,8 %), městské spolkové země (1 800 ha).
Více informací je k dispozici na adrese: www.zmp.de

 


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů