Čtvrtek, 28. března 2024

Variabilní systém pro vytápění

Je založen na čerpání energie z různých tepelných zdrojů.
Variabilní systém pro vytápění
S kompletním a skutečně variabilním a úsporným systémem pro vytápění a ohřev vody přichází společnost Karma, tradiční český výrobce topidel.

Jednoznačnou prioritu před spalováním plynu mají v systému vytápění Karma především alternativní zdroje energie: solární energie, zplynovací kotel na dřevo či pelety, krb nebo krbová kamna s teplovodním výměníkem, tepelné čerpadlo apod. Teprve až po maximálním využitím energetických možností zapojených zdrojů dodá potřebnou zbývající část energie plynový kondenzační kotel pod názvem Karma SOLAR.

Vzhledem k možnosti kombinace jednotlivých komponentů a vzhledem k možnosti volby optimálního způsobu vytápění tak lze radikálně snížit provozní náklady a zároveň vytápět a ohřívat vodu ekologicky.

TŘI ZÁKLADNÍ KONCEPTY

Vytápěcí systém Karma vychází vstříc moderním trendům a je založen na třech základních konceptech alternativních zdrojů, minimálním použití tuhých paliv a plynu a omezení energetických požadavků.

"Výsledkem je stavebnicový systém, kdy si každý může po poradě s našimi odborníky pořídit jen ty prvky, které potřebuje, a nechat si je od nás dovézt a nainstalovat," uvádí generální ředitel firmy Pavel Janeček.

OPTIMÁLNÍ FUNGOVÁNÍ

Výhody a fungování stavebnicového systému lze ilustrovat na případu, kdy obsahuje všechny dodávané komponenty. Ohřev vody je vyřešen dodáváním naakumulované teplé vody (ze solárních kolektorů, z kotle na pevná paliva) z akumulační nádrže přes plynový kotel. Ten využije teplou vodu z akumulační nádrže a přerozdělí ji dle požadavku systému do topení nebo na ohřev teplé užitkové vody. Z tohoto důvodu není nutné z plynového kotle dohřívat akumulační nádobu, a proto dochází ke značným úsporám energie. Provoz topení i ohřevu teplé užitkové vody je automatický. Akumulační nádrž je plněna pouze vodou z topného systému, tedy nemusí být vyrobena z nerezové oceli a je levnější.

Kromě toho, že nevyvstává problém s "legionelou", není potřeba přídavné čerpadlo, dostačuje vestavné v kotli.

Dále nedochází k nebezpečí teplotní oscilace díky dvěma elektronickým řídicím modulům (kotel a solární systém), vzájemně komunikujícím, zabudovaným v kotli. Kromě dvou trubek k akumulační nádrži solárního systému není potřeba žádného dalšího připojení (až na teplotní senzor akumulačního zásobníku solárního systému). Zapálení kotle nastává pouze tehdy, nemůže-li solární systém dodat dostatečnou teplotu.

Pomocí podlahové sady Floor Kit, která upravuje teplotu vody pro topné systémy, může být napájen jak vysokoteplotní topný systém (radiátory), tak i nízkoteplotní (podlahové vytápění). Systém vytápění SOLAR je možné časem postupně doplňovat od minimálního základu - plynového kotle s radiátory až po maximální sestavení (viz schéma).

Toto řešení je originální tím, že nabízí mnoho variant topného systému. Jako stavebnice umožňuje jeho postupné rozšiřování. Vytápění a ohřev tak lze zvolit vždy co nejvýhodněji s ohledem na potřeby vytápění bytu či domu a s ohledem na možnosti investora.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů