Pátek, 29. března 2024

Logistické centrum s ekologickými aspekty

Logistické centrum s ekologickými aspekty
Největší stavba PSJ za dobu působení na Vysočině byla předána investorovi. V blízkosti Měřína bylo během pouhých šesti měsíců dokončeno nejrozsáhlejší české logistické centrum obchodního řetězce Lidl Česká republika. To se od roku 2002 stalo po Brandýse nad Labem, Olomouci, Prešově a Nemšové u Trenčína pátým v pořadí, které PSJ postavilo pro tohoto významného investora.

S výstavbou logistického areálu byly spojeny nejen technické komplikace, ale i některé unikátní ekologické aspekty. Hala bude vytápěna v Česku vůbec poprvé použitým podlahovým topením v systému válcovaného betonu. Zdrojem tepla je odpadní teplo z chladicího zařízení a při vytápění se tak ušetří až 50 % zemního plynu. Celé chladicí zařízení bude využívat jenom přírodní chladiva. Snižováním emisí oxidu uhličitého, metanu a dalších skleníkových plynů společnost Lidl výrazným způsobem podporuje dosažení cílů Kjótskeho protokolu.

Objekt je založen na dvoustupňových železobetonových základových patkách, do kterých byly vetknuty sloupy nosného skeletu. Ten tvoří kombinovaný systém sestavený ze železobetonových sloupů a ocelových prvků zastřešení. Obvodový plášť do výšky pěti metrů představují železobetonové obvodové a parapetní sendvičové panely.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů