Čtvrtek, 18. dubna 2024

Spor o toxický odpad: starosta viní policii z liknavosti

Spor o toxický odpad: starosta viní policii z liknavosti
Boj o nechtěný toxický odpad, který už čtvrt století leží ve skladech v jesenické obci Vikantice, graduje. Tamější starosta Miroslav Kročil si stěžuje na práci policie. Vadí mu, že ani po několikaměsíčním vyšetřování nedokázala zjistit, kdo je za stovky tun kadmiového kalu zodpovědný.

Je to "dáreček", který si nikdo nepřál. Po socialistickém režimu zbylo ve Vikanticích více než tisíc tun kadmiového kalu. Toxický odpad ukrývá oplechovaná hala uprostřed jesenických lesů. 

A protože vchod do skladu není řádně zabezpečený, obává se starosta Miroslav Kročil, že kadmium může pro obyvatele představovat vážné riziko. Loni v srpnu proto podal trestní oznámení pro obecné ohrožení.

Jenže ani po několika měsících šetření policisté žádný prohřešek proti zákonu nezjistili. "Odpad se zde skladuje legálně a není podezření, že by došlo k trestnému činu," popsal on-line deníku TÝDEN.CZ policista František Roháček z místního oddělení v Hanušovicích.

Starosta: Tak to nenechám

Zrezivělé kontejnery ukrývají stovky tun kadmiového kalu.Kročil se ovšem s takovým závěrem nespokojil. Na liknavý postup policistů si stěžoval u okresního velitelství. A úspěšně.

"To by bylo moc jednoduché, nechat to vyhnít a nic nevyšetřit. Takhle se tím musejí zabývat znovu," mne si ruce starosta.

Hanušovické policisty nyní čeká došetření kauzy. "Čekáme ještě na posudky z krajského úřadu a na konec probíhajícího správního řízení. Pak rozhodneme," popsal další kroky policista Roháček.

Kromě policistů se totiž případ odvíjí ještě na paralelních linkách. Pražské soudy řeší žalobu o určení vlastníka pozemku, na němž se odpad skladuje. "Společnost Grafitové doly Staré Město ji podala proti inspekci. Jsem přesvědčen, že verdikt pro nás nebude negativní," míní vedoucí oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Radek Pallós.

A právě inspekce má na základě rozsudku soudu uzavřít správní řízení, které kvůli nebezpečnému odpadu vede. Starosta Kročil totiž dříve naznačoval, že za vzniklou situaci by měli nést odpovědnost právě zaměstnanci inspekce.

Vedení ekologů však jakékoliv pochybení nadále odmítá. "Za nic nemůžeme, ani se nesnažíme spor prodloužit. Děláme, co je v našich silách," uzavírá Pallós.

Foto: archiv TÝDNE

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů