Pátek, 19. dubna 2024

Kalousek: Alkohol nezdražím

Kalousek: Alkohol nezdražím

- Ministryně zdravotnictví chce zvýšením daní na alkohol podpořit boj proti krizi

- Podle Kalouska to ale nemůže fungovat

Ministr financí Miroslav Kalousek se včera tvrdě postavil proti návrhu ministerstva zdravotnictví na zvýšení spotřebních daní z alkoholu a tabáku. Tímto způsobem chtěl úřad Daniely Filipiové "zalepit" díru, která by v rozpočtu vznikla snížením zdravotního pojištění o jedno procento.

Ministerstvo zdravotnictví chtělo návrhem přispět v době krize ke snížení nákladů na pracovní sílu, což by firmám pomohlo zaměstnat víc lidí. Zároveň by lidem zůstalo v peněženkách víc peněz.

Co Kalouskovi vadí? Není podle něj jisté, že by zvýšením daní z alkoholu, cigaret, piva nebo vína získal stát zpátky miliardy, které by z rozpočtu po snížení zdravotního pojištění vypadly.

"Zatímco pojišťovny přijdou díky jednoprocentnímu snížení zdravotního pojištění o 13 miliard, tak zvýšení spotřební daně z alkoholu a tabáku s sebou vůbec nenese jistotu vyššího výběru daní. Naopak by paradoxně mohlo dojít k tomu, že výběr spotřebních daní klesne. S čímž už zkušenosti máme," řekl včera HN Kalousek.

Naráží na to, že po loňském zvýšení spotřebních daní z cigaret stát vybral od kuřáků skoro o 10 miliard méně než v roce 2007. Hlavně kvůli tomu, že se lidé předzásobili. Kalousek navíc upozorňuje, že pokud by stát zvýšil daně z alkoholu, začal by se do Česka pašovat. "Když se u nás v minulosti výrazně zvýšila spotřební daň z lihu nad úroveň ostatních států, tak samozřejmě vzrostl tlak na pašování, na černé palírny a výsledkem byl nižší výběr daně," upozorňuje Kalousek.

Proti vyššímu zdanění alkoholu lobbuje i Unie výrobců lihovin. Ta varuje i před výrazným nárůstem dovozu alkoholu z ciziny.

Ministerstvo zdravotnictví má ale jasno: právě kuřáci a pijani jsou mnohem častěji vážně nemocní než nekuřáci a abstinenti, a odčerpají tak ze zdravotního pojištění mnohem více peněz. A proto by také měli prostřednictvím vyšších daní odvádět do zdravotnictví víc.

"Vyšší spotřeba alkoholu a tabáku znamená vyšší náklady pojišťoven na zdravotní péči. A to zejména ve specializovaných centrech, kde vzrostly náklady za poslední dva roky zdaleka nejvíc," říká náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr, který chce o svém návrhu s Kalouskem ještě jednat. S prosazením ve vládě to ale bude mít dost těžké. K návrhu ministerstva zdravotnictví je skeptický i ministr práce Petr Nečas.

S daněmi chce kvůli krizi hýbat i ministr životního prostředí Martin Bursík. Na rozdíl od ministerstva zdravotnictví chce ale daně snižovat. Bursík navrhuje přeřadit pračky, žehličky nebo ledničky s nízkou spotřebou, ale i další výrobky, které patří do energetické skupiny A, ze základní do nižší sazby DPH. Velká část elektroniky by tím mohla o něco zlevnit.

Bursík kromě toho navrhuje do nižší sazby DPH přeřadit všechny věci, které si zajistily visačku "ekologicky šetrného výrobku". Ministr financí Kalousek ale považuje Bursíkův návrh za utopii. "Já pana ministra Bursíka chápu, že nemůže navrhovat nic jiného, ale přeřazení ekologicky šetrných výrobků do nižší sazby DPH by vyžadovalo souhlas všech 27 členských zemí Evropské unie. A to v současné době považuji za vyloučené," upozorňuje Kalousek.

Ten se bude při nedělním jednání NERVu s ministry vlády snažit zabránit i dalším protikrizovým návrhům, které by mohly výrazně zvýšit schodek už tak napjatého rozpočtu. Kalousek například odmítá návrh na zavedení šrotovného nebo návrh na vracení daní živnostníkům.

AUTOR: Petr Vašek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů