Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministr životního prostředí Martin Bursík nebývale ostře kritizoval svého vládního kolegu Martina Římana. Mezi ministerstvy průmyslu a životního prostředí tradičně panují napjaté vztahy, bylo tomu tak i v minulých vládách. V současné koalici je to ovšem poprvé, co jeden ministr takto osobně vystoupil proti druhému šéfovi resortu. Tvrdí, že kvůli ministrovi průmyslu Česko zatím není pravoplatným členem nově vzniklé Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje IRENA, která má pomoci při rozvoji větrných či slunečních elektráren a dalších čistých zdrojů. Římanův úřad kritiku odmítl jako neodůvodněnou. Česko ve využívání zelené energie zaostává a s velkou pravděpodobností nesplní svůj závazek Evropské unii, že bude v obnovitelných zdrojích v roce 2010 vyrábět osm procent proudu.

K tradičním akcím WATENVI patří doprovodná konference - Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni, která se uskuteční v areálu výstaviště 25.-27. května 2009. Organizátory jsou MŽP, MU v Brně, Univerzita Pardubice, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Vysoká škola ekonomická v Praze,Vysoká škola ekonomie a managamentu v Praze. Toto účetnictví je nástrojem, který slouží na podporu rozhodování v podniku, hodnotí ekonomické dopady šetrného přístupu k životnímu prostředí a přispívá k úspěšnému podnikání. Na konferenci vystoupí řada odborníků nejen z ČR, ale také ze Slovenska, USA, Polska a dalších zemí.

Celkem 46 procent Čechů se v době finanční krize obává problémů s financemi, zatímco ve světě to je v průměru 49 procent. Vyplývá to z prosincového průzkumu společnosti ING mezi 6400 zákazníky ve 32 zemích světa. Více než polovina z nich již prý byla krizí postižena. Na 73 procent obyvatel Česka si dělá starosti kvůli rodině, 56 procent kvůli práci a 20 procent kvůli životnímu prostředí.

Vědci z Nevadské univerzity zjistili, že kávová sedlina, známý "lógr", může sloužit k výrobě bionafty. Sedlina obsahuje v průměru patnáct procent oleje, jen o něco málo méně než sója nebo palma. Olej extrahovaný z kávové sedliny má navíc i celou řadu antioxydantů, což by umožňovalo stabilizovat bionaftu na více než jeden měsíc při běžné teplotě a tlaku. Kdyby se veškerý světový "lógr" (odhadem 7,26 milionu tun za rok) použil k výrobě bionafty, mohlo by se jí syntetizovat přes milion metrů krychlových.

Zatímco Winsletová sbírá za Předčítače jednu trofej za druhou, její kolega Leonardo DiCaprio se v Berlíně zabývá ekologií. V úterý byl hlavní hvězdou charitativního galavečera Cinema for Piece, kde americký herec za přítomnosti šesti set prominentních hostů převzal z rukou posledního sovětského vůdce Michaila Gorbačova cenu za angažovanost pro zlepšení životního prostředí.

Světovou premiéru zažije v Ženevě Octavia GreenLine, další přírůstek do rodiny ekologicky zaměřených vozů. Vůz šetrný k životnímu prostředí nabízí spotřebu 4,4 litru benzinu na sto kilometrů a emise oxidu uhličitého jen 116 gramů na kilometr, což je hluboko pod budoucím evropským limitem 130 gramů.

Společnost Plus-Discount, která do loňska provozovala v Česku síť stejnojmenných diskontních prodejen, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 800 tisíc korun za porušování zákona o odpadech. Plus ve svých prodejnách podle ČIŽP neinformoval zákazníky o možnostech zpětného odběru prodávaných výrobků, jako jsou baterie, akumulátory, elektrospotřebiče či pneumatiky. Diskonty Plus již dříve za stejný prohřešek dostaly pokutu 350 tisíc korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů