zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

PIVO Z PLZNĚ UŽ JEN PŘES MEMBRÁNOVOU FILTRACI, TEDY S LEPŠÍ CHUŤOVOU STABILITOU

16.02.2009
Voda
PIVO Z PLZNĚ UŽ JEN PŘES MEMBRÁNOVOU FILTRACI, TEDY S LEPŠÍ CHUŤOVOU STABILITOU

Veškeré pivo vyráběné v plzeňském pivovaru je nyní filtrováno výhradně na dvou linkách s membránovou filtrací*. Oproti filtraci pomocí křemeliny, což je zatím nejrozšířenější způsob filtrace piva v ČR, je membránová filtrace šetrnější k pivu i životnímu prostředí: pivo má lepší senzorickou stabilitu,
tj. déle si udrží čerstvou chuť, což je velká výhoda zejména při exportu do vzdálených destinací. Zároveň při filtraci vzniká minimální množství odpadu.

Plzeňský pivovar nyní filtruje veškeré uvařené pivo na dvou linkách s membránovou filtrací s celkovým výkonem 1200 hl piva za hodinu, po odstavení dvou křemelinových filtračních linek.

„Pivo filtrované pomocí membránové filtrace má lepší senzorickou stabilitu, tzn. déle si udrží čerstvou chuť. Při filtraci piva křemelinou nelze zcela vyloučit styk piva s kyslíkem, který negativně ovlivňuje chuťovou stabilitu piva. což je hlavní rozdíl v porovnání s filtrací membránou. Její vliv na kvalitu filtrovaného piva je prakticky nulový,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, který se s dalšími kolegy péči o kvalitu piva dlouhodobě věnuje. „Jde o vysoce účinné zařízení, které podporuje vyrovnanou a dlouhodobou kvalitu piva, využívá technického pokroku a přitom je bez výhrad aplikovatelné v technologickém procesu výroby českého piva,“ doplňuje Václav Berka.

Konkurenční výhoda při exportu

Plzeňský Prazdroj vyvezl v roce 2008 do zahraničí celkem 880 tisíc hektolitrů piva a zaznamenal meziročně 4% nárůst. Pivo se z Plzně vyváží do více než 50 států včetně vzdálených destinací na jižní polokouli. „Pivo velmi šetrně přefiltrujeme pomocí membrány a stočíme za takměř nulového přístupu kyslíku. To zabraňuje jeho stárnutí a pivo vydrží déle čerstvé i při exportu do zemí, jako Austrálie, Spojené státy, ale také například Honduras nebo Mosambik. Membránová filtrace je výhodou před další českou pivařskou konkurencí zejména v exportu,“ říká Pavel Šemík, ředitel pivovaru Plzeňský Prazdroj

Šetrně k životnímu prostředí

Vedle lepší chuťové stability piva přináší membránová filtrace také úspory v oblasti manipulací s křemelinou a je i šetrnější k životnímu prostředí. Vzniká při ní výrazně méně odpadu, který navíc tvoří prakticky pouze pivovarské kvasnice. Odpadní křemelina z křemelinových linek se využívá k zaorání a zlehčování půdy pro rekultivovaná území, ale je to náročný proces, který nelze provádět vždy a všude.

*Membránová filtrace je technika pro oddělování pevných částic od kapaliny využívající porézní membrány nebo filtry. Tyto částice se dělí na základě velikosti a tvaru za pomoci tlaku a speciálních membrán s různou velikostí pórů. Ačkoliv existují různé metody membránové filtrace (reverzní osmoza, nanofiltrace, ultrafiltrace a mikrofiltrace v řadě se vzrůstající velikostí pórů), všechny mají jeden cíl - oddělit nebo koncentrovat částice v kapalině.

Oproti křemelinové, membránová filtrace redukuje příjem rozpuštěného kyslíku pivem během filtrace a také membrány neobsahují ionty železa (na rozdíl o d křemeliny), které katalyzují oxidační děje v pivu.

Kontakt:
Jiří Mareček
tiskový mluvčí
Tel.: 724 617 219

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
21
7. 2017
21-22.7.2017 - Přednáška, diskuse
Praha 6, FTVS UK a Divoká Šárka
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí