Středa, 17. dubna 2024

Zpravodaj MŽP v nové úpravě a na papíře s certifikátem FSC

Zpravodaj MŽP v nové úpravě a na papíře s certifikátem FSC

Po novém logu a webových stránkách změnil grafickou i obsahovou podobu také informační bulletin ministerstva Zpravodaj MŽP. Nová podoba Zpravodaje navazuje na současnou grafiku úřadu a časopis je nyní celobarevný.

 

„Kvůli kvalitě barevného tisku jsme přešli od recyklovaného papíru na papír s certifikátem FSC,“ vysvětluje vedoucí oddělení PR a komunikace MŽP Barbora Pečová. Certifikace Forest Stewardship Council (FSC) je nejpřísnějším značením hospodaření v lesích. Značka zaručuje, že péče o lesy, z nichž dřevo pro výrobu papíru pochází, splňuje nejnáročnější ekologické požadavky. Další tituly, vydávané MŽP, tedy Věstník MŽP a Zpravodaj EIA, zůstávají nadále na recyklovaném papíře.

 

Hospodaření v lesích s certifikátem FSC se řídí ohledem na zachování biologické rozmanitosti, při těžbě a transportu dřeva se musí dbát zvýšenou měrou, aby nedošlo k poškození lesa, vlastník musí pečovat a uchovávat místa přirozeného bezlesí, ale také mokřady, apod. V lesích FSC panuje přísná kontrola a monitoring dodržování standardů. V České republice je zhruba 20 000 hektarů certifikovaných lesů. „Věříme, že svým příkladem podnítíme další zájemce o využívání papíru s certifikací FSC a tím i zájem dalších vlastníků lesa o tuto certifikaci,“ říká Barbora Pečová.

 

Zpravodaj MŽP se ale změnil také obsahově. „Snahou je, aby byl Zpravodaj pro čtenáře co nejatraktivnější. Informujeme tedy například o nové literatuře v oboru, rubriku věnovanou obcím, místní a regionální veřejné správě. Čtenáři zde najdou prezentaci zajímavých řešení z Česka i ze zahraničí. Počítáme také s pravidelnou diskusní rubrikou,“ přibližuje nové záměry Barbora Pečová.

 

V souvislosti s těmito změnami měníme i způsob distribuce. Prosíme tedy stávající odběratele, aby potvrdili svůj zájem o časopis na e-mail zpravodaj@mzp.cz a přidali svoji poštovní adresu. Novým zájemcům, kteří nás takto kontaktují, pošleme zdarma ukázkové číslo včetně informací o předplatném.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů