Pátek, 19. dubna 2024

Europoslanci chtějí zdanit kamiony podle hlučnosti a znečištění

Europoslanci chtějí zdanit kamiony podle hlučnosti a znečištění

Brusel - Dopravci by do státní pokladny měly zčásti platit daně v závislosti na tom, nakolik jsou jejich kamiony hlučné a znečišťují ovzduší.

Vyplývá to z kompromisního návrhu, který upravuje směrnici Euroviněta z roku 1999, na němž se ve středu shodl dopravní výbor Evropského parlamentu (EP).

Návrh, který ještě musí schválit na plenárním zasedání EP a posvětit členské státy, počítá s tím, že vozy splňující emisní normy Euro VI (a další ekologická vozidla) by neplatila vůbec, či jen zanedbatelné částky, naopak nejvíc by zaplatily kamiony s Euro 0. Celkové náklady by se podle propočtů Evropské komise i tak zvýšily jen o tři procenta.

Europoslanci dále navrhují, aby finance vybrané na eurovinětách členské země EU musely investovat do rozvoje alternativních způsobů dopravy a vylepšení ekologických standardů vozidel. Nová směrnice by platila od roku 2012 na všech velkých silnicích a pro vozidla s hmotností 3,5 tuny a více.

Na členských státech nakonec bude volba, zda všechny automobily – nejen nákladní – dodatečně zatíží platbami za vjezd do městských center. Do normy naopak neprošel návrh zdanit vozidla podle množství vypouštěného oxidu uhličitého (CO2).

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů