Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obyvatelé Pardubic trpí nadměrným hlukem. Celkově se problém týká více než pěti tisíc lidí. Hluk je způsobený především dopravou a stále silnějším provozem v ulicích. Proto je nejhorší situace v okolí velkých silnic a hlavních tahů. Potvrzuje to i náměstek pardubického primátora Alexandr Krejčíř. "Nejproblémovější lokalitou jsou vždycky ty komunikace, které jsou na hlavních tazích, to znamená ať už je to Hradecká nebo 17. listopadu. Potom známý problém na komunikaci I/2, to znamená Svítkovská a výpadovka na Přelouč, v poslední době také Dašická ulice. To jsou záležitosti, které jsou na hranici těch hlukových limitů."

Mezinárodní kontraktační a prodejní veletrh ekologie a trvale udržitelného rozvoje se bude konat od 22. do 24. 5. 2009 na výstavišti Incheba Expo Praha souběžně s akcemi Biostyl a Esoterika, které mají návštěvnost kolem 15 tisíc lidí. Tématem Ecofóra bude mj. ekologie ve stavebnictví, automobilismu, technologii, energetice a marketingu.

10 mil. Kč je připraveno pro investiční projekty neziskových organizací. Žádosti o podporu jsou přijímány od 9. února 2009 do 3. dubna 2009.
Podporu lze žádat na následující typy akcí:
rekonstrukce, dostavbu nebo přístavbu stávajících objektů center a poraden v Praze
nákup, rekonstrukce, dostavba, přístavba a výstavba objektů za účelem vzniku nových center a poraden v Praze
technické vybavení center a poraden investičního charakteru
Žádosti o podporu jsou přijímány od 9. února 2009 do 3. dubna 2009.
Zdroj: SFŽP

Podle Eurostatu se v období 1995-2005 zvýšila spotřeba energie v 27 státech Evropské unie o 9,7%. Unie je tak závislá z 82% na dovozu ropy a z 58% na dovozu zemního plynu. Závislost na dodávkách plynu však roste: za sledované období došlo k nárůstu spotřeby o 14,1%, zatímco produkce je neustále stejná. Většina států plyn dováží z více než 80 %. Hlavní dovozci plynu – Německo, Francie a Itálie – zvýšili svou spotřebu o 53 % od roku 1995. Jedinými vývozci plynu v celé EU jsou Dánsko a Holandsko.

Mezinárodní kontraktační a prodejní veletrh ekologie a trvale udržitelného rozvoje se bude konat od 22. do 24. 5. 2009 na výstavišti Incheba Expo Praha souběžně s akcemi Biostyl a Esoterika, které mají návštěvnost kolem 15 tisíc lidí. Tématem Ecofóra bude mj. ekologie ve stavebnictví, automobilismu, technologii, energetice a marketingu.

V Brně by se mohla začít za rok a půl stavět nová teplárna. Počítá s tím městská společnost Teplárny Brno. Termín, který se ale ještě může z různých důvodů změnit, uvedla v dokumentech k posouzení vlivu stavby na životní prostředí, které ČTK získala z webových stránek krajského úřadu. Úřady by teď měly dokumenty vyhodnotit a podle nich případně vydat ke stavbě za stovky milionů korun potřebná povolení. Nový zdroj na plyn, který bude zároveň schopen vyrábět i elektřinu, by pak měl být uveden do provozu v roce 2011. Má stát v současném provozu Brno-sever v Maloměřicích.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů