Úterý, 19. března 2024

Polovina českých obcí nemá čističku odpadních vod

Polovina českých obcí nemá čističku odpadních vod

Podle ministerstva zemědělství nemá více jak 300 českých obcí odpovídající čističku odpadních vod či kanalizaci. EU hrozí sankcemi, pokud do roku 2010 nesjedná Česko nápravu.

Zhruba polovina z více než 630 obcí nemá dosud odpovídající čistírnu odpadních vod či kanalizaci, náklady na jejich dořešení přesahují 38 miliard Kč. Vyplývá to z předběžných výsledků dotazníkového šetření ministerstva zemědělství.

Podle evropské směrnice musí mít všechny tuzemské aglomerace s více než 2000 obyvateli do konce roku 2010 odpovídající čištění odpadních vod, jinak hrozí Česku sankce od EU.

Třetina částky pro Prahu

Téměř třetinu z celkové částky si vyžádá dořešení situace v Praze, zejména plánovaná rekonstrukce Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Více než sedm miliard bude potřeba na dokončení projektů v Moravskoslezském kraji.

Naopak nejdále jsou v plnění unijních požadavků na Vysočině, v Jihočeském a Plzeňském kraji. Dořešit zbývá celkem ještě 315 obcí, 321 jich je z pohledu MZe dokončených. Oficiální údaje, které se mohou od předběžných výsledků mírně lišit, by mělo ministerstvo zveřejnit v březnu.

Protože je patrné, že ČR dobudovat čističky v požadovaném termínu nestihne, vypracovalo MZe pro tento případ plán jednání s Evropskou komisí, který by měl zamezit sankcím. Vláda měla plán projednat v polovině ledna, jeho projednání však odložila. Materiál by se měl na jednání kabinetu vrátit koncem února.

Na dobudování chybí 8,5 miliardy

Na dobudování čističek odpadních vod a kanalizací v problémových aglomeracích chybělo podle materiálu, který předložilo v listopadu ministerstvo životního prostředí vládě, 8,5 miliardy korun z celkových nákladů 14,1 miliardy korun.

Na projekty v obcích, které mají smlouvy s vodárenskými provozovateli uzavřeny na období přesahující konec roku 2022, není totiž možné čerpat evropské peníze. Chybějící peníze tak bude nejspíše nutno doplnit formou komerčních úvěrů či z veřejných prostředků.

Zástupci vodohospodářských firem označují podmínky pro čerpání dotací za příliš přísné a požadují jejich zmírnění. V případě, že si budou investoři muset na dobudování čističek půjčit, promítne se to podle nich v budoucnu do růstu cen vody.

Dotace o hodnotě 145 miliard

Rozhodující část financí na dokončení čističek by měla být pokryta z operačního programu Životní prostředí. Z celkových prostředků programu, který má přerozdělit pětinu peněz určených ze strukturálních fondů EU pro Českou republiku, jde na splnění evropských norem na čištění odpadních vod zhruba jedna třetina. Celkem nabídne přes 5,2 miliardy eur (zhruba 145 miliard Kč).

Na konci loňského června odhadovalo MZe scházející náklady na dobudování čističek a kanalizací na 44,4 miliardy korun. Z této částky mělo 29,3 miliardy jít na výstavbu čističek odpadních vod, zbylých 15,1 miliardy na dobudování kanalizace.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů