Pátek, 29. března 2024

Zemní plyn: Ekologické lákadlo pro energetiky, ale i rizikový faktor

Zemní plyn: Ekologické lákadlo pro energetiky, ale i rizikový faktor
EU dováží přes 200 mld. metrů krychlových zemního plynu ročně, polovinu své spotřeby. Na Rusku, odkud pochází asi polovina tohoto množství, je tak "sedmadvacít-ka" závislá z jedné čtvrtiny. ČR závisí na ruských dodávkách téměř ze tří čtvrtin a sousední Rakousko také více než z poloviny. Některé unijní země jako Slovensko či Bulharsko jsou ale na ně vázány stoprocentně.

Trochu lépe na tom v této souvislosti jsou Norsko (kryje pětinu evropské spotřeby) a Nizozemsko s vlastními zásobami. Relativnost této výhody je však dána letopočty 2030, respektive 2045, kdy budou zásoby obou zemí vytěženy. Podle analytiků petrochemického koncernu BP skončí v roce 2070 těžba zemního plynu i v Rusku a dalších dodavatelských zemí v západní Africe.

Prosazovat dnes plynovou energetiku znamená tedy hrát si s ohněm. "Potřebujeme vyvážený energetický mix," zdůraznil v listu Handelsblatt šéf německého koncernu E.on Wulf Bernotat. Jako inspirace slouží Francie, která vyrábí tři čtvrtiny své elektřiny v jaderných reaktorech. Problémy nemá ani Švýcarsko dovážející jen 2,9 mld. m3 ročně; podíl atomového proudu na celkové produkci tam činí 40 %.

Dobře si tu stojí i ČR, která v jaderných blocích vyrábí třetinu své elektřiny; po plánované dostavbě Temelína se tento podíl zvýší nejméně na 40 %. Řešit současné plynové komplikace posilováním širokého energetického mixu, v první řadě jaderné energetiky, zvažují i další evropské země.

Naopak sousední Rakousko začalo předloni realizovat rozsáhlý program výstavby plynových elektráren. Jen v první etapě plánují Rakušané uvést do příštího roku do provozu pět bloků o celkovém výkonu 2 200 MW, a zvětšit ho tak o desetinu. Při provozu v základním zatížení by tyto nové rakouské plynové elektrárny za rok vyrobily kolem 13 mld. kWh (pětina dnešní výroby) a spotřebovaly přes 4 mld. m3 zemního plynu, tj. o polovinu více než dnes. První 400MW elektrárnu testuje německý E.on v hornorakouském Timelkamu, další dva 300MW bloky mají následovat v Klagenfurtu (Celovci), se dvěma počítá státní energetická firma Verbund v Mellachu (800 MW) a vídeňském Simmeringu (400 MW), informoval s odvoláním na energetický úřad E-control rakouský hospodářský čtrnáctideník Economy.

Světová produkce plynu činila předloni 2940,0 miliard m3, spotřeba 2921,9 miliard m3. Těžba dlouhodobě osciluje až 2 % nad a 1 % pod celkovou spotřebou; předloni činil přebytek 18 miliard m3 (to se rovná české spotřebě za dva roky), tj. 0,62 % světové spotřeby. Evropa a bývalý Sovětský svaz patří k největším producentům i spotřebitelům; záporné saldo tohoto regionu, které se kryje zejména dovozem paliva ze severní Afriky, dosáhlo 80 miliard m3, tedy 7 % spotřeby.

zdroj: www.bp.com, www.eurogas.org
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů