Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brusel chce chránit žraloky, předsednictví v tom významně pomůže

Brusel chce chránit žraloky, předsednictví v tom významně pomůže

České předsednictví chce urychleně projednat dlouho očekávaný a zlomový plán Evropské komise na (EK) na záchranu žraloků. Komise 5. února představila svůj vůbec první ucelený soubor nástrojů na omezení lovu a ochranu ohrožených druhů těchto živočichů. Světová žraločí populace rapidně klesá a opatření na záchranu jsou nedostatečná. Podle návrhu EK by měl být lov hlubokomořských žraloků letos omezen na polovinu a do roku 2010 zcela zakázán. 

„Ihned po představení akčního plánu jsme zařadili jeho projednávání v orgánech Rady. Považujeme toto téma za velmi vážné, s odpovídající vážností k němu také jako předsednictví přistupujeme a chceme maximálně přispět k jeho rychlému projednání,“ uvedl ministr Gandalovič. „V dubnu materiál předložíme k diskuzi ministrům pro zemědělství a rybářství. Naší ambicí je na dubnovém jednání schválit i závěry Rady.“

Podle OSN jsou ve světě každoročně zabity desítky milionů žraloků. Vědci odhadují, že od roku 1950 zmizelo ze světových moří a oceánů 90 procent velkých ryb, včetně žraloků. Žraloci se přitom rozmnožují velmi pomalu, takže trvá desítky let, než se dorovnají jejich početní stavy v oblastech, kde byli vyhubeni. Z nedávné studie Mezinárodní unie pro ochranu přírody vyplývá, že je nadměrným odlovem v současnosti ohrožena až jedna třetina druhů žraloka lovených ve vodách EU.

Přes zranitelnost těchto populací a jejich stoupající význam Společenství nikdy lov žraloků systematicky neřídilo. V posledních letech Komise navrhla nulové odlovy nebo výrazné snížení úmrtnosti ryb v rámci EU i v některých regionálních organizacích pro řízení rybolovu. K významným žraločím lokalitám patří Španělsko, Portugalsko, Británie a Francie. Omezení lovu tu ale buď vůbec neexistují anebo se řídí nadměrnými kvótami.

I když tito obávaní tvorové bývají považováni za nejnebezpečnějšího mořského predátora, podle eurokomisaře pro rybolov Joe Borga je to právě žralok, který potřebuje ochranu, a lidé jsou pro žraloky mnohem větším nebezpečím, než jakým jsou žraloci lidem.

Jde hlavně o ochranu hlubokomořských druhů žraloků, kteří se loví nejen pro maso, ale i cenný olej z jater, který se využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

Součástí plánu je návrh zákazu lovu žraloků jen pro ploutve, ze kterých se vaří známá kulinářská specialita, a vymezení oblastí, kde by jejich lov nebyl dovolen vůbec. Opatření by se mělo vztahovat na všechny paryby, nejen na žraloky, a bude platit ve všech lokalitách, ve kterých se pohybuje loďstvo EU, nejen v evropských vodách. Akční plán se chce dále zaměřit na zkoumání života žraloků a jejich životního prostředí. Podle nařízení se poznatky o úloze žraloků v ekosystému a vývoji jejich populace mají využít při stanovování kvót na omezení lovu, ochranu ohrožených druhů a aplikaci existujících smluv o ochraně volně žijících živočichů na žraloky.
 

kontakt: Tereza M. Dvořáčková, tisková mluvčí Ministerstva zemědělství ČR
pro předsednictví ČR v Radě EU 
tel.:  +420 221 813 063 , GSM:  +420 737 213 030 ; e-mail: tereza.dvorackova@mze.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů