Středa, 24. dubna 2024

Karlovarská Korunní znečišťovala svým provozem potok

Karlovarská Korunní znečišťovala svým provozem potok

Česká inspekce životního prostředí udělala společnosti Karlovarská Korunní s.r.o pokutu ve výši 150 tisíc korun za nedovolené vypouštění odpadních vod ze stáčírny minerálních vod, ke kterému došlo v říjnu minulého roku. Karlovarská Korunní tak porušila ustanovení vodního zákona.

Podle výsledků jednání z 22. října 2008 a na základě kontroly bylo zjištěno, že v polovině září minulého roku  došlo ke zhoršení účinnosti anaerobního reaktoru (čistírna odpadních vod na bázi organického kvašení) a tento nepříznivý trend pokračoval i v měsíci říjnu.

Při prohlídce potoka v areálu stáčírny bylo dále zjištěno, že voda v Korunním potoce byla v celém profilu silně červeně zakalena. Bylo zjištěno, že tento zákal je způsobován čištěním deskových odželezňovacích filtrů provozovatele a tato odpadní voda je vypouštěna do potoka bez čištění v jeho zaklenuté části.

Pokuta 150 tisíc se pohybuje spíše v nižší rovině sazby z těchto důvodů: Jedná se o středně velký zdroj znečištění, provozovatel neprodleně zahájil práce, ke zjištění příčin zhoršené funkce  anaerobního reaktoru, dále podal návrh opatření k odstranění nevyhovujícího stavu ve vypouštění vod z odželezňovacích filtrů a zdroj znečištění se nenachází v ochranných pásmech vodních zdrojů.

Kontakt: Oldřich Janeba, target=_blank>janeba@cizp.cz;                731 405 085        

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů