Sobota, 20. dubna 2024

EKO-KOM podpoří třídění odpadu několika stovkami milionů Kč

EKO-KOM podpoří třídění odpadu několika stovkami milionů Kč
Společnost EKO-KOM, která v Česku organizuje oddělený sběr odpadu, podpoří fungování tuzemského systému třídění odpadu několika stovkami milionů korun. Peníze mají pomoci městům a obcím vyrovnat se s dopady finanční krize, kvůli které se zhroutil světový trh s druhotnými surovinami. Města stabilizační program společnosti EKO-KOM vítají a tvrdí, že bez pomoci by fungování pracně vybudovaného systému třídění odpadu bylo ohroženo.

"Program svým finančním rozsahem představuje stovky milionů korun, které budou vynaloženy především na zkvalitnění úpravy odpadu tak, aby jej bylo možné obchodně uplatnit na domácím i zahraničním trhu s druhotnými surovinami," sdělila ČTK mluvčí společnosti EKO-KOM Šárka Nováková. Zároveň dodala, že firma bude muset výrazně zvýšit ceny za zajištění zpětného odběru a využití obalů svým klientům, protože již vyčerpala finanční rezervy určené pro překlenutí výkyvů na trhu s odpady. Mezi zákazníky společnosti EKO-KOM patří například firmy z řad dovozců, distributorů či maloobchodů, které obaly uvádějí na trh.

Přesný finanční rozsah programu ani finanční intervence do jednotlivých odpadových komodit Nováková s odvoláním na obchodní důvody nezveřejnila. "Na evropském trhu druhotných surovin převládá v této době spekulativní chování, a proto zveřejnění detailů o intervencích by mohlo omezit možnost úspěšného uplatnění českých surovin na tomto trhu," uvedla.

Zástupci měst a obcí míní, že stabilizační program představuje pro obecní samosprávy rychlou a účinnou pomoc. "Společnost EKO-KOM uvolní prostředky, které dorovnají ztrátu třídícím linkám způsobenou momentálně klesajícím zájmem o druhotné suroviny. Třídící linky tak budou moci dál zpracovávat stejné množství odpadů a navíc ho třídit lépe a tím plnit rostoucí požadavky na kvalitu jimi produkovaných surovin," uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) Oldřich Vlasák, podle které tak obce nebudou muset za odběr vytříděného odpadu svozovým společnostem platit.

Hospodářská komora sice několikasetmilionový stabilizační program považuje za nutný pro zachování kvalitního systému nakládání s obalovými a domovními odpady, jedním dechem ale upozorňuje, že z pohledu firem je to maximum, co mohou pro zachování tohoto systému učinit. "Již současné ekonomické zatížení podniků způsobené realizací tohoto programu je za stávající nelehké ekonomické situace významné, jakkoli se autorizovaná obalová společnost, odpadové firmy, města i obce snaží o maximálně efektivní nakládání s finančními prostředky," uvedlo vedení Hospodářské komory v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Problémy s tříděným odpadem hlásí například Zlínský kraj, který kvůli uzavření klíčových trhů v Číně a Indii hodlá vybudovat skládky pro dočasné uložení tohoto odpadu. Radnice v Příbrami v polovině ledna vypočítala, že náklady na likvidaci tříděného odpadu letos stoupnou kvůli finanční krizi o 440 000 korun. Zatímco ještě loni například vytříděný starý papír zpracovatelé vykupovali, letos chtějí za jeho likvidaci zaplatit.

Podle SMO ČR bylo možné nynějším problémům zamezit již dříve. "Není správné, že stále dochází k aktivnímu blokování moderních technologií využívání odpadů, které jsou v EU více a více podporovány," upozornil Vlasák. Zmínil například v Česku zatím opomíjené energetické využití odpadů. "Jak se právě nyní ukazuje, tato jednostranná orientace ČR na materiálové využití odpadů způsobila, že v momentech poklesu hospodářské aktivity je ohrožen celý systém třídění a využití odpadů, který díky úsilí občanů generuje využitelné suroviny," podotkl Vlasák.

Firma EKO-KOM již od začátku roku kvůli nepříznivé situaci na trhu druhotných surovin zvýšila o 15 procent platby za vytříděný odpad. "Současně reagovala změnami způsobu financování v oblasti úpravy odpadu. Bohužel se ukázalo, že zmíněná opatření nejsou dostatečná, vzhledem k dalšímu zhoršování situace tříděného sběru," řekla Nováková.

Akciová společnost EKO-KOM působí na trhu od roku 1997 a pro své klienty zajišťuje využití a recyklaci odpadů z nevratných obalů. Nyní je v ČR rozmístěno kolem 170 000 kontejnerů, odpady se třídí ve 5800 obcích. V roce 2007 vytřídil každý obyvatel v průměru 48,7 kilogramu odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů